Закаев Лондонски съд пусна Ахмед Закаев под гаранция срещу сумата от 50 хил. лири стерлинги. Парите ще бъдат платени от известната актриса Ванеса Редгрейв, която се застъпи за Закаев.

Следващото заседание по делото за екстрадацията му в Русия ще се гледа на 9 януари 2003 г. Ако дотогава Закаев напусне територията на Великобритания, смени адреса си, или откаже да се яви пред съда, то Редгрейв губи крупната сума.

Всъщност, залогът за Ахмед Закаев не е внесен. Ванеса Редгрейв само е подписала гаранцията, че ако Закаев изчезне ще внесе парите и още – че притежава такава сума, съобщава “Ехо Москва”, цитирано от NEWSru.

Ванеса Редгрейв По поръчителство на известната актриса, Закаев ще живее през цялото време в Лондон. Адресът не се съобщава, известно е само, че се намира в престижния район Челси. Там живее и Редгрейв, която е предоставила и жилище на семейството на Закаев.

Според лондонския юрист Джон Харди, на това първо заседание по процеса не се е случило нищо необичайно. Съдът просто е взел решение дали подозираният ще остане в ареста, или ще бъде пуснат. Сега предстои страната, която настоява за екстрадиране на Закаев – Русия, в срок от 40 дни да изпрати официално искане за това.