Британският вестник „Таймс" публикува изявлението на Марина Литвиненко, вдовицата на бившият офицер на руската Федерална служба за сигурност Александър Литвиненко, който според Скотлан Ярд е бил отровен на 1 ноември 20006 г. с радиоактивен полоний 210.

Вдовицата на Литвиненко моли в обръщението си британската полиция и министърът на вътрешните работи Дейвид Милибанд да огласят информацията която са събрали срещу заподозреният Андрей Луговой.

„Правя изявлението си въпреки желанието на Скотланд Ярд, които ме предупредиха, че ако се огласят доказателствата ще се създаде преднамерено отношение към гледането на делото срещу главния заподозрян Андрей Луговой, който Великобритания иска да бъде екстрадиран от Русия. Но след 15 месеца чакане, стигнах до заключението, че бившият член на КГБ никога няма да бъде екстрадиран.", каза в изявлението си Литвиненко.

Марина Литвиненко обвини руските власти в пропагандна кампания с цел сриване на репутацията на Литвиненко и възбуждане на съмнения в обвиненията, които той е отправил срещу Кремъл.

Негови са подозренията, че Кремъл стои зад убийството на журналистката Анна Политковска и серията взривове в жилищни сгради през 1999 г., за които са обвинени чеченските сепаратисти.

"По националната телевизия президентът Путин обяви Луговой за жертва, както той се изрази, „на британския колониализъм". В същото време доказателствата в Лондон срещу Луговой остават засекретени, а аз не искам те да останат такива завинаги „, каза тя.

Необходимо е пълно разследване, за да се види кои са всъщност тези двама души - покровителелят и убиецът", тя отбелязва още, че въпреки всички доказателства срещу Луговой, той не е имал мотив за извършване на престъплението или достъп до Полоний 210.

"Някой го е изпратил, някой го е снабдил с отровата, която е била произведена, измерена, проверена и опакована от някой друг", пише вдовицата.

Луговой от своя страна отрича извършване на престъпление.Той е избран за депутат през декември миналата година, като по този начин получава и пълен имунитет.