Лидерите на великите сили реагираха веднага на терористичния акт в Москва.

Американският президент Джордж Буш предложи на руската страна всякаква помощ, която САЩ може да окаже за разрешаване на кризисната ситуация.

Съобщава се, че американските спецслужби поддържат постоянна връзка с руските си колеги от самото начало на кризата в московския театър.

Британският външен министър Джак Стро обяви, че правителството праща в руската столица група експерти в борбата срещу тероризма. Министърът подчерта, че Великобритания държи много от нейна страна да бъде направено всичко възможно, за обезпечаване безопасността на британските поданици, както и на всички останали заложници на тероростите в Москва.

Германският канцлер Шрьодер е позвънил на Владимир Путин, за да изрази своето съчувствие и подкрепа в трудния момент, който застрашава живота на стотици мирни граждани.

Дания, която председателства Европейския съюз, остро осъди действията на чеченските терористи в руската столица.

Датската страна призовава руското ръководство да подходи много внимателно към кризата и подчерта, че напълно подкрепя усилията на Русия по стабилизиране на ситуацията в Москва.

Мисията на Лигата на арабските държави в Русия призова терористите, похитили стотици хора в сградата на театъра в Москва, да предадат оръжията си и да освободят заложниците.

По-рано италианският премиер Силвио Берлускони се обади по телефона на руския президент Путин.

По време на разговора Берлускони е изразил солидарност и подкрепа към Москва във връзка с варварския акт, поставил под заплаха живота на стотици хора.

Министър-председателят на Испания Хосе Мариа Аснар в телеграма до руското управление също пожела скорошно разрешение на ситуацията. Аснар изразил увереност в твърдия характер на президента Путин и в дълбокото разбиране на политическия проблем.