Водещета в Италия икономическа област Венето с център Венеция иска повече свобода от централната власт, отбелязва АП.

Проведеният референдум е събрал достатъчно гласоподаватели, за да могат неговите решения да са легитимни. Лошото време не разколеба жителите на областта и те гласуваха.

"Надявам се, че нашето послание ще се чуе в Рим. Нашият регион се нуждае от по-голяма автономия, както административна и икономическа."

Италианските региони Ломбардия и Венето гласуват за по-голяма автономия

Италианските региони Ломбардия и Венето гласуват за по-голяма автономия

Основните оплаквания на двата италиански регионите са, че изпращат много повече данъци в Рим, отколкото получават обратно

Аз знам, че този референдум не е необвързващ и промените няма да приложат веднага, но искам да вярвам, че нашите гласове в крайна сметка ще бъдат чути в столицата", - сподели жена по име Беатрис.

"Смятам, че ще спечелим", отбеляза София, момиче, което току-що даде глас. "Ние сме уморени и заслужаваме да получим някаква по-голяма независимост", поиска София.

Традиционните сепаратистки настроения на местното население са в основата на високата избирателна активност.

Местните власти твърдят, че този референдум е първата стъпка към по-нататъшно самоопределяне на региона. Всеки признава, че този процес е дълъг и всъщност почти нищо няма да се промени веднага. Но сепаратистките настроения във Венето традиционно се разпространява - от момента на премахване на Венецианската република от Наполеон през 1797 г.

Поддръжниците на истинската независимост на Венето обвиняват губернатора Лука Зайю за лицемерието. През 2014 г. вече беше организиран онлайн публичен референдум за независимостта на региона. В него бяха участвали 2.3 милиона жители на региона (63.2%), от които 89% гласуваха за независимост.

Малко по-късно стана известно, че и в Ломбардия са подкрепили исканията за по-широка автономия. Избирателната активност е била 40%. 95% от тях са поискали Ломбардия да има по-широка автономия.

Над 90 процента от гласувалите избиратели в двете области, които са управлявани от клонящата към сепаратизъм Северна лига, подкрепиха по-широка автономия, при която да имат повече правомощия в сферите на имиграцията, сигурността, образованието и околната среда, както и да използват по-голяма част от данъчните си приходи.

В тези две области е съсредоточена една трета от икономиката на Италия.

Референдумите не са обвързващи за централното правителство, отбелязва Ройтерс.