Венецуела обвини САЩ в провокация. Американски военен самолет е нарушил въздушното пространство на страната за няколко минути в четвъртък. Това се казва в изявление на министъра на отбраната Владимир Падрино, цитирано от "Ройтерс". 

Боливарските национални въоръжени сили осъждат нарушаването на въздушното пространство на Венецуела от самолет тип С-17, принадлежащ на ВВС на Съединените щати, което се случи в четвъртък, 22 юли,  между 20:00 часа вечерта и 20:50 ч. над най-западната зона на Сиера де Перия, провинция Зулия. Това се случва в рамките на комбинираните военни учения, проведени от колумбийските военновъздушни сили и армията съответно в департаментите Антиокия и Кундинамарка, в които има и американски бойни самолети F-16 и RC135 за стратегическо проучване, се казва в изявлението.

Според Каракас, 2021 г. самолетите на САЩ са нарушавали правилата 21 пъти, което е довело до сериозно нарушение на международните аеронавигационни стандарти.

Мадуро: Разкрихме атентат срещу мен на изборите

Мадуро: Разкрихме атентат срещу мен на изборите

Гласуването не беше признато от САЩ и ЕС

Повтаряме пред международната общност, че присъствието на северноамерикански бази на колумбийска територия представлява постоянна заплаха и механизъм за намеса, който значително влияе върху стабилността на Карибите и Латинска Америка. Наясно сме, че като част от гореспоменатите учения се изпълняват разузнавателни задачи спрямо венецуелското географско пространство, поради което не изключваме други възможни враждебни действия, които застрашават нашия суверенитет и териториална цялост. В този смисъл президентът Николас Мадуро даде точни заповеди армията да бъде в готовност и да реагира решително на всеки акт на агресия, се казва още в изявлението.

Припомняме, че Венецуела от години е в обтегнати отношения и със САЩ, и  Колумбия, като Мадуро ги обвини и в опит за покушение срещу него. 

По-рано през юли, председателят на венецуелския парламент Хорхе Родригес обяви, че правителството му е осуетило планирана атака с безпилотни летателни апарати срещу президента. Родригес уточни, че четири дрона са били използвани на 22 юни срещу Мадуро по време на церемония по откриването на нов паметник, отбелязващ 200-годишнината от битката при Карабобо.

Президентът се измъкна от истински опит да бъде убит през 2018 г., когато безпилотни самолети, носещи експлозиви, избухнаха пред него, докато той говореше на церемония на Националната гвардия в Каракас. Той остана невредим, но седем военни от Националната гвардия бяха ранени.