Изпълняващият функциите на министър на отбраната в правителството на талибаните молла Мохамед Якуб призна, че представители на ислямисткото движение са извършвали в Афганистан убийства за отмъщение, съобщи "Свободна Европа".

Информацията е базирана на аудиозапис, съдържащ глас, идентифициран като гласа на Якуб.

На записа се чува, че "наскоро някои хора бяха преднамерено убити в някои части на страната" , като става дума за действията на талибаните.

Началникът на армията на талибаните се зарече да смаже дисидентите в Афганистан

Началникът на армията на талибаните се зарече да смаже дисидентите в Афганистан

Дестабилизирали страната с говорене за съпротива, етнически права и демокрация

Мъжът отправя съвет към тях да проявят сдържаност. Той ги призовава да не взимат правосъдието в свои ръце след обявяването на обща амнистия.

"Нито един от нашите бойци няма право да нарушава тази амнистия и да прибягва към разчистване на сметки или мъст. Ако някой се чувства лично засегнат от някого, може да се обърне към в съда... Но да убива или заплашва някого, това не е политиката на Ислямското емирство." - заявява Якуб, като напомня, че това противоречи на закона на шариата.

Уточнява се, че призивите на Якуб са разпространени от няколко публични фигури от движението на талибаните.

ООН разполага с данни за масови екзекуции и поругаване на жени от страна на талибаните

ООН разполага с данни за масови екзекуции и поругаване на жени от страна на талибаните

Беше свикано специално заседание на Съвета на ООН по правата на човека...

Припомняме, на 15 август талибаните обкръжиха столицата Кабул и я превзеха за броени часове, без бой. Малко по-късно те обявиха ,че контролират цялата територия на страната.

На 7 септември те обявиха състава на новото си правителство, в което влизат само високопоставени представители на ислямисткото движение и няма жени. То се оглавява от молла Мохамед Хасан Ахунд - началник на съвета на ръководството на талибаните и министър на външните работи през периода 1996-2001 г., когато те управляваха страната.

На 9 септември новата власт забрани протестните акции в страната.