Дългогодишният холандски премиер Марк Рюте е изправен пред необичаен политически и обществен натиск след разкритията, че от години изтрива текстови съобщения по официални въпроси. Критиците го обвиняват в прикриване на държавна дейност - но той казва, че съобщенията просто заемат твърде много място в неговия многогодишен телефон Nokia, съобщава "Асошиейтед прес". 

Рюте оцеля при вот на недоверие в парламента в четвъртък заради изтритите текстови съобщения, но опозиционните партии призовават за допълнително разследване. Появиха се и въпроси дали използването на стария телефон може да застраши националната сигурност.

При разследване на справянето на правителството с пандемията COVID-19, холандският вестник De Volkskrant откри, че Рюте редовно изтрива текстове от своя Nokia 301 от години. Всекидневникът забеляза, че липсват съобщения в искане за официални документи и след съдебно дело Рюте разкри, че незабавно е изтрил съобщенията, които смята за маловажни, като препрати останалата част за официален архив.

Съобщенията, които липсваха, включват едно от кмета на Амстердам Фемке Халсема относно протеста Black Lives Matter през юни 2020 г. и съобщение от главния изпълнителен директор на Unilever Пол Полман относно спорен данъчен въпрос.

Рюте, който вече е в четвъртия си мандат и е сред най-дълго управляващите лидери в ЕС, използва своята Nokia 301 от години за комуникация, въпреки че има и iPhone, който според него използва само за четене на новини.

Премиерът отрича каквито и да било нарушения. "Спазвам буквата, но и духа на закона от А до Я", каза той по време на разгорещения парламентарен дебат.

Той отдавна е критикуван за неговата секретност, като смята, че дискусиите между държавни служители не трябва да бъдат публично достъпни. Рюте се опитва да ограничи официалния бизнес до телефонни разговори или срещи лице в лице, при които не се водят бележки. Писмената комуникация, включително текстови съобщения, може да се разкрива на журналисти съгласно Закон за отвореното управление, докато телефонните разговори не се изисква да се записват.

Правителствен адвокат първоначално твърди, че Рюте трябвало да изтрие съобщенията поради недостиг на място за съхранение на телефона, но Рюте по-късно каза, че това се случва, защото телефонът е бавен, ако твърде много съобщения се съхраняват във входящата кутия.

Възможно е обаче да се архивират текстови съобщения на Nokia 301, което би намалило необходимостта от презареждането им, според Арну Воке, журналист от холандския технологичен уебсайт Tweakers.

Отбелязвайки няколко пъти, когато Рюте е казвал, че не може да си спомни подробности за противоречиви инциденти, лидерът на Лейбъристката партия Атье Куйкен каза: "Изглежда, че паметта на телефона на премиера се използва също толкова избирателно, колкото паметта на самия премиер".

Рюте твърди, че не си спомня за важна бележка по време на скандал с надбавките за отглеждане на дете, в който хиляди родители бяха погрешно обвинени в измама и заради което целият му кабинет бе принуден да подаде оставка. В друг случай той каза в интервю, че не може да си спомни да е бил информиран за холандската бомба над Хауия, при която загинаха десетки иракски цивилни през 2015 г.

Телефонните разкрития също доведоха до въпроси относно сигурността. Използването на Nokia от Рюте противоречи на насоките на холандското правителство и на собствената ИТ организация на премиера, която препоръчва на потребителите да актуализират своите устройства ежемесечно, за да сведат до минимум кибер заплахите, казва Бенджамин В. Броерсма, експерт по сигурността. Nokia не е актуализирала своя софтуер 301 от години.

Опозиционните партии изискват повече информация от Рюте, който набързо напусна дебата в четвъртък, за да се срещне с германския канцлер Олаф Шолц, след като отказа да отговори на въпросите колко текстови съобщения е изтрил.

Премиерът обаче вече има нов телефон. Той казва, че смени не заради скандала, а защото старият му телефон спрял да работи по време на скорошно пътуване до Съединените щати.

По време на петчасов дебат в четвъртък той нарече новия си смартфон "тромав" и "грозен".