На церемония снощи в Осло и Стокхолм бяха връчени нобеловите награди за мир, литература, икономика, медицина, физика и химия.

Както бе съобщено по-рано, президентката на Либерия Елън Джонсън-Сърлийф, африканската активистка Лейма Гбоуи и йеменската активистка Тауакул Карман си разделиха Нобеловата награда за мир, съобщиха от Нобеловия комитет.

Те бяха удостоени с наградата за своята активна дейност в защита на жените и техните права. Те си поделят 1 милион евро.

Елън Джонсън-Сърлийф е първата демократично избрана жена- президент в Африка. Тя има основна роля за поддържането на мира в страната, както и за нейното икономическо и социално развитие.

"Мои сестри, дъщери, приятелки - открийте своя глас" - каза тя при получаването на наградата си.

Африканската активистка Лейма Гбоуи е свързана с обединението на жените, които са били религиозно и етнически разделени в Либерия, както и с прекратяване на войната в страната и участието на жените в изборите. Тя е работила и за засилване на влиянието на жените в Западна Африка по време на войната.

"Ние използвахме нашите болки, разбити тела, емоции, за да се противопоставим на терора в страната си." - каза тя и призна, че такъв съществува не само в Либерия и затова трябва да се борим с него навсякъде, където той съществува.

Тауакул Карман е изиграла главна роля в защита на правата на жените и за въвеждането на демокрация и мир в Йемен. Чрез награждаването й се отдава почит на Арабската пролет, която свали след масови обществени протести редица диктатори, управлявали десетилетия с репресии.

"Без усилията на арабските жени да извоюват правата с едно доминирано от мъжете общество, нямаше да бъда тук" - каза тя и обърна внимание, че в Йемен революцията не е приключила.

От комитета се надяват, че нобеловите лауреати ще помогнат на жени да получат същите права и в държави, където жените са потискани.

Наградата за литератува получи 80-годишният шведски поет Томас Транстрьомер, който присъства на церемонията парализиран и в инвалидна количка. Агенцията припомня, че името му често е било споменавано сред вероятните лауреати през годините.

Американските учени Томас Сарджент и Кристофър Симс спечелиха наградата за икономика за изследване на връзките между икономиката и политиката.

Канадецът Ралф Стайнман, починал от рак няколко дни преди обявяването на наградата му, я получи посмъртно, за изключение, за изследвания в областта на имунната система.

Американците Сол Пърлмутер и Адам Рийс от САЩ, и американко-австралиецът Брайън Шмид за откритията си за ускоряване на разширяването на вселената.

Израелският учен Даниел Шехтман получи наградата за химия за откритието си на квазикристалите.