Американската прокуратура публикува по искане на съда текста на сделката с бившия функционер на ФИФА Чък Блейзър, предадоха информационните агенции.

От документа става ясно, че Блейзър е започнал да сътрудничи на ФБР и американското правосъдно министерство през декември 2011 г.
Той е предавал информация за корупцията във ФИФА и дори и записвал свои разговори със служители на футболната организация.

В замяна на сътрудничеството, Блейзър е освободен от наказателна отговорност.

Ако не беше сключил сделка, Блейзър можеше да получи до 75 години затвор по обвинения за подкупи и укриване на данъци.

Преди да сключи споразумението Блейзър е признал вината си по всички 10 обвинения, отправени срещу него, като е заявил, че той е негови колеги са взели подкупи, за  да подкрепят домакинствата на Франция и на ЮАР се световните футболни шампионати през 1998 г. и 2010 г.

Между 1990 и 2011 година Блейзър беше вторият по ранг във футболната  конфедерация на Северна и Централна Америка и страните от Карибския басейн. Той беше и член на изпълнителния комитет на ФИФА от  1997 до 2013 г.

Информацията, предоставена от Блейзър стана част от разследването, въз основа на което в края на миналия месец бяха арестувани висши чиновници от световната футболна организация.