Министърът на външните работи, Африканското сътрудничество и мароканските мигранти на Мароканска Сахара - Негово Величество Насер Бурита в официално изявление на 31 октомври - ден след приемането от Съвета за сигурност на свързаната с въпроса за Мароканска Сахара Резолюция 2548 - заяви, че резолюцията носи тройно послание: яснота, твърдост, последователност.

"Посланието за яснота се състои преди всичко в дефинирането на реалните страни в този регионален спор. Изрично се посочва ролята на Алжир, цитирана не по-малко от пет пъти, като за сравнение, в резолюции преди 2017 г. държавата не се споменава изобщо", подчерта НВ Бурита. "Съветът за сигурност призовава Алжир да поеме роля, съизмерима с политическото, дипломатическото, военното и хуманитарното си участие в този регионален спор. Нито един политически процес не е възможен без ефективното и конструктивно участие на Алжир." НВ Бурита настоя за яснота в хода на политическия процес чрез кръглите маси, на които трябва да присъстват всички заинтересовани страни, и по-специално Алжир.

Според министър Бурита резолюцията не оставя съмнение относно ангажимента на Съвета за сигурност за "реалистично, прагматично и трайно политическо решение, което се основава на компромис". "Това е начинът, по който Съветът потвърждава ангажимента си за политическо решение и окончателно изключва други неприложими варианти", добави Бурита. "Резолюцията ясно предполага, че всяко решение, което не е прагматично, реалистично или постижимо, трябва да бъде изключено." Той беше категоричен, че тези, които продължават да се позовават на опцията за референдум, не се съобразяват с резолюцията на ООН, която изразява волята на международната общност.

Що се отнася до посланието за твърдост, НВ Бурита уточни, че първо то се отнася до въпроса за преброяване на населението, задържано в плен в лагерите Тиндуф, както и до и прекратяването на огъня и края на актовете на провокация и дестабилизация. Съветът за сигурност подчертава хуманитарната отговорност на Алжир, която има задължението да спазва международните си задължения. Резолюцията призовава Алжир "отново да обмисли регистрацията на бежанци в лагерите Тиндуф", каза той.

В Резолюция 2548 Съветът за сигурност се присъединява към доклада на Генералния секретар на ООН Антониу Гутериш относно загрижеността му за повтарящите се нарушения на Военното споразумение и реалната заплаха срещу прекратяването на огъня. Министър Бурита добави, че Гутериш е докладвал на Съвета за сигурност 53 нарушения от милициите "Полисарио" (Polisario) и че условията на Военно споразумение № 1 са били значително по-малко уважавани от "Полисарио".

Има "ерозия" на сътрудничеството с Мисията на ООН за референдум в Западна Сахара (MINURSO), каза министърът и отбеляза, че с Резолюция 2414 от 2018 г. Съветът за сигурност е поискал от "Полисарио" незабавно изтегляне от буферната зона на Гуергарат и въздържане от участие в дестабилизиращи действия, които биха могли да компрометират политическия процес.

Министър Бурита настоя за последователност при запазване постиженията на Мароко и по-специално на Инициативата за мароканска автономия, като основа на всяко политическо решение, с параметрите реализъм, прагматизъм и компромис, които я характеризират. В тази връзка той подчерта, че няколко държави, постоянни членки на Съвета за сигурност, също са потвърдили своята подкрепа за мароканската инициатива по повод на Резолюция 2548.

Посланието за последователност се отнася и до мандата на MINURSO. Съветът за сигурност потвърждава, че той е ограничен до стриктното спазване на прекратяването на огъня и че не се поддава на логиката на политическо изнудване, бандитизъм и тормоз над Секретариата на ООН, който настоява за промяна на мисиите на MINURSO. Резолюцията окончателно потвърждава мандата на MINURSO, чието наличие по никакъв начин не е свързано с референдум - този вариант е вече отхвърлен от Съвета за сигурност, заключи г-н Бурита.

В навечерието на честването на годишнината от славния Зелен март, Резолюция 2548 на Съвета за сигурност засилва подхода на Мароко, който се основава на международната законност, волята на хората, продължаването на динамиката на развитие и нарастващото признание на международната общност. Това се вижда от тенденцията на откриване на все повече генерални консулства в южните провинции.