Основателят на крайно дясната Партия на свободата в Австрия Йорг Хайдер заяви, че заплахи срещу семейството му са го накарали да откаже да поеме отново ръководството на партията в края на миналата седмица. Това бе първото му изявление, след изненадващото съобщение, че той няма да приеме лидерската роля, коментира Би Би Си.

Хайдер, който има съпруга и две дъщери, разказа как неизвестен мъж отправил заплахи срещу него в ресторант и го предупредил да не се противопоставя на планираното закупуване от Австрия на 18 изтребители - въпрос който предизвиква остри дебати в страната. Ръководството на партията ще се събере, за да избере нов лидер. Хайдер подаде оставка като ръководител на партията преди две години и половина, като условие за присъединяване към управляващата коалиция.

Оставките и споровете в Партията на свободата доведоха до падането на австрийското правителство. Проучвания на общественото мнение показват, че популярността на Партията на свободата е спаднала наполовина преди очакваните през ноември избори, предизвикани от правителствената криза.