Ръководителят на финансовите министри на еврозоната Жан-Клод Юнкер нарече „прекалено" предупреждението на „Стандарт енд Пуърс" за понижение на дълга на страни от еврозоната.

"Намирам това за абсолютно прекалено, и също така - за нечестно", заяви Юнкер в интервю  пред радио „Дойчландфънк", цитирано от „Франс прес".

Припомняме, рейтинговата агенция Standart and Poor's предупреди държавите от еврозоната, че е възможно да понижи кредитния им рейтинг.

След значителните усилия на еврозоната в последните дни да овладее дълговата криза в еврозоната...това предупреждение идва като съкрушителен удар", добави Юнкер.

Ние сме на път да разрешим дълговата криза. Консолидираме се, извършваме реформи и също така реформираме начина, по който Европа се управлява", допълни още той.

За мен е изненадващо това предупреждение, което падна от небето в навечерието на европейската среща на върха", обясни Юнкер, допълвайки: „Не трябва да им се вярва на рейтинговите агенции толкова много, а колкото те заслужават".

Вчера френският президент Никола Саркози и германският канцлер Ангела Меркел призоваха европейските лидери да се съгласят за прилагането на стриктно правило за фискална дисциплина на националните бюджети на страните от ЕС.

Юнкер с удовлетворение посрещна инициативата, заявявайки, че се надява „предложението за промените на европейския договор да бъде подписано и ратифицирано най-късно до март следващата година".