Южната китайска провинция Дзянси издаде най-високото си предупреждение за наводнение, като предупреди за голямо преливане от езеро, което се присъединява към река Яндзъ, тъй като проливен дъжд продължи да опустошава голяма част от страната, предаде "Ройтерс".

Провинциалното правителство повиши нивото на реагиране на контрола върху наводненията от I на II, според People's Daily, върхът на четиристепенната скала в Китай, сигнализирайки за бедствия като срутване на язовири или извънредни едновременни наводнения в няколко реки.

Проливни дъждове продължават да опустошават реки от Китай, няколко други градове по протежение на Яндзъ издават своите предупреждения за най-високо ниво на наводнения, като части от реката заплашват да разрушат бреговете й заради непрекъснатия дъжд.

Властите на Дзянси очакват тежки регионални наводнения в Поянг, съобщи държавната телевизия, която е най-голямото сладководно езеро в Китай и се присъединява към Яндзъ близо до град Джиудзян.

Нивото на езерото се повишава с безпрецедентно темпо и е достигнало 22,65 метра до 9 ч. над рекордно високото ниво, поставено през 1998 г., и над нивото на предупреждение от 19,50 метра, съобщи CCTV.

Окръг Дзянчжоу, остров в средата на най-дългата река в Азия в края на езерото, публикува призив в социалните медии за всички от града на възраст от 18 до 60 години да се върнат и да помогнат в борбата с наводнението, позовавайки се на сериозна липса на ръце за подсилване язовири.

Към 17:00 ч. в събота наводненията засегнаха 5,2 милиона души в провинция Дзянси от понеделник, като 432 000 души бяха евакуирани. Освен това той е повредил 4,56 милиона хектара култури и е наводнил 988 къщи, което е довело до преки загуби от 6,5 милиарда юана (929 милиона долара), съобщи CCTV.

Китайското министерство за управление на извънредни ситуации заяви, че е отклонило щурмови лодки, палатки, сгъваеми легла и одеяла в провинцията.

Китайската национална обсерватория поднови жълтия си сигнал за дъждовни бури, предупреждавайки за обилен дъжд през уикенда на места, включително Съчуан и Чунцин на югозапад, централната провинция Хубей и провинция Хунан на юг.

Властите в провинция Дзянсу в делтата на Янцзе издадоха оранжеви сигнали за наводнения.