Армията на Южна Корея потвърди, че всички канали за комуникация между Пхенян и Сеул са прекъснати, съобщават световни агенции.

Отделно Южна Корея е прекъснала електроснабдяването и водоснабдяването към граничния индустриален комплекс Кесон на територията на КНДР – ден, след като Северна Корея депортира всички южнокорейски работници от комплекса и нареди да бъде обявен за военна зона.

Северна Корея изстреля ракета

Северна Корея изстреля ракета

Изстрелването на ракетата

Това беше последният символ на сътрудничество между двете държави.

Сеул взе решение да спре операциите в комплекса след ескалиране на напрежението на Корейския полуостров, породено от проведения на 6 януари ядрен тест и изстреляната в неделя ракета със спътник от Северна Корея.

Пхенян обяви, че решението да депортира 280-те работници от Кесон е в отговор на предприетите от Южна Корея действия да спре работата в комплекса като наказание за изстреляната ракета.

Сеул спира управлявания съвместно с Пхенян индустриален парк Кесон

Сеул спира управлявания съвместно с Пхенян индустриален парк Кесон

За първи път от десетилетие Сеул ще спре работата

Северна Корея обяви също, че затваря магистрала, свързваща индустриалния център с територията на Южна Корея, и спира горещи комуникационни връзки по границата.

Анализатори твърдят, че предприетите от двете страни действия може би са най-ниската точка в отношенията им през последните повече от 20 години.

В миналото при случаи на напрежение Северна Корея е прекъсвала всякакви комуникации с Южна Корея, но по-късно са били възстановявани.