Германски федерален съд обяви, че е отхвърлил жалба на 95-годишен бивш есесовец, който беше осъден за съдействие и съучастие в убийство по време на нацисткия режим, съобщават ДПА и АП.

Решението да се запази присъдата срещу Оскар Грьонинг е важен прецедент в усилията на германската прокуратура да преследва други, които са заподозрени в нацистки убийства.

Бившият есесовец Оскар Грьонинг получи 4 г. затвор

Бившият есесовец Оскар Грьонинг получи 4 г. затвор

94-годишният Грьонинг, познат като „счетоводителя на „Аушвиц"

Грьонинг беше осъден на 4 години затвор през юли 2015 година в град Люнебург за съучастие в убийството на 300 хиляди евреи.

Федералният съд също отхвърли обжалване на няколко оцелели и техни роднини да търсят по тежка присъда срещу 95-годишния.

За първи път германски съд потвърди присъда на по-долна инстанция, наложена на базата на логиката, че подсъдимият просто е служел в лагер на смъртта и е съдействал за работата на лагера. Това е достатъчно, за да бъдат осъдени и други, които са съдействали в убийство по време на нацисткия режим, въпреки че няма доказателства за пряко участие в убийство.

Грьонинг публично коментира своята роля в "Аушвиц", което е рядко явление. С думите си той опроверга критиците на Холокоста.

Бившият есесовец Оскар Грьонинг призна вината си за избиването на евреи

Бившият есесовец Оскар Грьонинг призна вината си за избиването на евреи

Стоял със съжаление и смирение пред жертвите

"Видях газовите камери. Видях крематориума", каза той в документалния филм на БиБиСи от 2005 година Auschwitz: the Nazis and the "Final Solution".

Бях на перона, където се провеждаше селекцията за газовите камери, допълва той.

Процесът срещу Грьонинг, който на 21-годишна възраст през 1942 година е изпратен да работи в лагера, е значим, защото е един от последните големи процеси, свързани с изтребването на евреи през Втората световна война.

95-годишният заявява, че никога не е убивал човек и следователно е невинен.

По време на работата си в "Аушвиц" германецът е събирал вещите на депортираните след пристигането им в лагера с влак. Оскар Грьонинг е отговорен за инспектирането на багажа им, събирането на банкнотите в него и изпращането им до канцеларии на СС в Берлин.

Обвиненията срещу Грьонинг се отнасят за периода между май и юли 1944 година, когато 137 влака с 425 хиляди евреи от Унгария пристигат в "Аушвиц". Според обвинението най-малко 300 хиляди са изпратени направо в газови камери.

Грьонинг можеше да получи максимална присъда от 15 години затвор.

През 1985 година прокурори във Франкфурт решиха да не повдигат обвинения срещу него и десетки други работници в концентрационни лагери, отбелязвайки, че няма пряка връзка между техните действия и извършваните убийства в лагерите. Само преди няколко години беше отхвърлена нова молба за процес. Но прокурорите в Хановер успяха да вкарат случая в съда на базата на процеса срещу охранителя от СС Джон Иван Деменюк за съучастие в убийството на 27 900 затворници в лагера на смъртта "Собибор".