За първи път в историята е регистрирана температура над 20 градуса по Целзий на Южния полюс, което засилва страховете от климатична нестабилност на най-голямото хранилище на лед в света, пише "Гардиън".

На 9 февруари бразилски учени на Сиймор са отчели температура от 20,75 градуса по Целзий. Предишният рекорд е 19,8 градуса по Целзий на остров Сигни през януари 1982 г.

На 7 февруари аржентинска научно-изследователска станция в базата "Есперанса" измери рекордните 18,3 градуса по Целзий, което е най-високата температура на континенталния антарктически полуостров.

Тези рекорди ще трябва да бъдат потвърдени от Световната метеорологична организация, но те отговарят на по-широка тенденция на полуострова и намиращите се в близост острови, където затоплянето е с почти 3 градуса по Целзий от прединдустриалната ера - едно от местата на планетата с най-бързо покачване на температурата.

Учени, които събират данните от отдалечени станции на всеки три дни, описаха новия рекорд като "невероятен и необичаен".

Бразилските изследователи коментират, че отчитат тенденция на затопляне на много места, които наблюдават, но никога не са виждали подобно нещо. Те отчитат променлива температура през последните 20 г. След захлаждане през първото десетилетие на този век, последва бързо затопляне.

Според учените изглежда това е в резултат на промяна на океанските течения и на природни феномени като Ел Ниньо.

Южният полюс съхранява около 70% от сладководната вода във формата на сняг и лед. Ако се разтопи, морското равнище ще се покачи с 50-60 сантиметра, но за да се случи това, ще минат много поколения. Учени от ООН прогнозират нивото на океаните да се покачи между 30 и 110 сантиметра до края на този век.

Докато температурата в източната и централата част на Южния полюс е относително стабилна, има притеснения за температурата в западната част.