Българин е арестуван при мащабна международна операция на Европейската прокуратура срещу заподозрени в укриване на данъци на луксозни автомобили от мафиотски групи, съобщи Нова телевизия.

Общо са задържани 11 души.

Служители в Германия, Италия и България са извършили едновременни обиски в 46 жилища и бизнес структури. Четирима души са арестувани в южната германска провинция Бавария, други шестима - в Италия и един - в България, съобщава Евронюз. Обискираните са заподозрени, че са свързани с южноиталианската мафиотска организация "Ндрангета".

Според германските власти задържаните лица са обвинени в създаването на престъпна организация и в данъчни измами на стойност 13 милиона евро. Твърди се, че групата е използвала така наречената "ДДС въртележка", като е препродавала луксозни автомобили няколко пъти в различни европейски държави. В рамките на обиските властите са конфискували и тринадесет скъпи автомобила.

Полицията в Бавария съобщи, че органите на реда и данъчните следователи в Аугсбург са разследвали случая повече от година под ръководството на Европейската прокуратура (EPPO).

Европейската прокуратура започна работа

Европейската прокуратура започна работа

Новосъздаденият орган на ЕС е напълно независим

"Това е първото дело, заведено от Европейската прокуратура... и съм много доволна, че разследването вече дава конкретни резултати", заяви европейският главен прокурор Лаура Кьовеши.

Базираната в Калабрия групировка "Ндрангета" се смята за един от най-големите и мощни престъпни синдикати в Европа.

През януари в Италия започна един от най-мащабните съдебни процеси в историята на страната - срещу повече от 320 членове на Ндрангета и техни приближени са повдигнати множество обвинения, включително за изнудване, трафик на наркотици и кражби.

Съд за "Ндрангета": Най-големият съдебен процес срещу мафията в Италия от десетилетия

Съд за "Ндрангета": Най-големият съдебен процес срещу мафията в Италия от десетилетия

След разбиването на "Коза Ностра" дойде времето и на калабрийската мафия