снайпериста Съдът в щата Мериленд постанови задържаният във връзка с поредицата убийства със снайпер около столицата на САЩ Джон Алън Мохамед да остане в ареста без право на освобождаване под парична гаранция.

41-годишният Мохамед, бе арестуван вчера, заедно със 17-годишния си доведен син Джон Ли Малво, като в автомобила им бе намерена карабина Бушмастър.

Във вторник задържаният отново ще бъде доведен в съдебната зала заради федерално обвинение, че е нарушил решение от 2000 г. на съд в град Такома, щата Вашингтон. Решението е във връзка с упражнено от Мохамад насилие спрямо бившата му съпруга и децата им.

Снощи по време на 10-минутното съдебно заседание съдията в Балтимор не спомена изрично 13-те нападения със снайпер в и около град Вашингтон, при които бяха убити 10 души, а трима, включително едно дете, бяха ранени.

Арестуваният 17-годишен младеж е непълнолетен и процесът срещу него ще бъде закрит.

Федералното бюро за алкохол, тютюн и огнестрелни оръжия съобщи, че полуавтоматичната карабина Бушмастър, иззета от колата на Мохамед и Малво, е била използвана в серията убийства. Чарлз Мус, началник на полицията в окръг Монтгомъри, Мериленд, каза, че Мохамед и Малво са заподозрени като извършители на серията убийства от 2 октомври насам.

Документи, представени в съда сочат, че преди четири месеца Джон Алън Мохамед се е опитвал да снабди своята карабина със заглушител. "Можеш ли да си представиш какви поражения можеш да нанесеш, ако стреляш със заглушител", казал той на свой приятел от армията. По време на 10-годишната си военна служба ветеранът от войната в Персийския залив през 1991 г. Мохамед, известен тогава под името Уилямс, е бил награждаван с най-високото от трите отличия за стрелба с карабината М-16.

Убиецът снайперист, който предизвика паника сред населението в района около Вашингтон, както и масирана операция на правоохранителните органи по издирването му може да бъде осъден на смърт.

Съдебната практика сочи, че във Вирджиния се издават и изпълняват доста по-често смъртни присъди в сравнение с други щати на САЩ.