бомба с час. механизъм Индонезийските спецслужби арестуваха боец на ислямска групировка, който е заподозрян в изготвянето на взривните устройства за терористичния акт на остров Бали. Това съобщи Миг.нюз, като цитира официална информация, предоставена от бивш офицер във военно-въздушните сили на Индонезия.

По време на разпита ислямистът се е признал за виновен по отправените му обвинения, като е заявил, че съжалява за убитите хора.

Задържаният, чието име не се съобщава, отказва да издаде поръчителите на взривното устройство.

Според експерти при изготвянето на е бомбата е изпозвано избухливото вещество С-4, което е изключително популярно сред терорстите.

Аналогично вещество е било използвано и в бомбата, приготвена за атаката на американския миненосец “Коул” в Йемен, при взрива на дома на филипинския посланик в Джакарта. С-4 се използва най-вече от палестинските бойци за изготвяне на противотанково оръжие.

Индонезийските спецслужби имат доказателства, че С-4 се намира в арсенала с взривни вещества, с който разполагат членовете на ислямската групировка “Джема Исламия”.

Не се изключва вероятността терористите да купуват това избухливо вещество от индонезийски военни, тъй като С-4 се произвежда в Източна Еврпа и най-вече в Чехия.

По непотвърдена инофрмация закупуването на се финансира от няколко граждани на Саудитска Арабия.