Заловиха наркотрафиканти, които са свързвани със случая на българския капитан Светлозар Собаджиев от Варна, който гние повече от година в затвор в Панама.

Припомняме, че той е арестуван по обвинение, че на кораба му са открити 169 кг кокаин.
Контейнеровозът „Maas Trader" който е плавал под холандски флаг /корабособственик е "Райдър шипинг", а агент - "Марлоу навигейшън"/, се движел по маршрут Колумбия-Мексико, когато е бил задържан.

На борда му имало 13 души екипаж - украинци, руснаци и филипинци. Собаджиев бе арестуван на 28 март 2011 в панамското пристанище Сан Кристобал.

Заловени са трима наркотрафиканти в Картахена, които са обвинени в производство и разпространение на кокаин. Те са издирвани от Съда на Флорида ( САЩ). Операцията по залавянето им е била координирана между ВМС на Колумбия и Техническия екип за разследвания (CTI) при прокуратурата. Групата е била разбита още през месец март.

Това може само да ме навежда на мисълта, че скоро всичко ще приключи", каза капитан Собаджиев, цитиран от Maritime.bg , който все още не е разпитан.

Според него наетите адвокати вече са се запознали с последното развитие по случая със задържането на босовете. Те са влезли във връзка с почетната консулка на България в Панама.

В момента адвокатите работят", изтъкна капитанът, като допълни, че е бил уверен, че ще получи лекарства и неща от първа необходимост в близките часове.

От МВнР мълчат, тъй като Maritime.bg не е получил информацията по официалните канали. МВнР твърдеше, че по случая се работи, но без да уточни как. Очаква се министърът на външните работи да отговори и на депутатски въпрос по повод случая.

Според информацията за заловените наркотрафиканти Хосе Хигинио Джарамило - Хота от Монтерия е бил тартор на организирана структура за трафик на наркотици, с капацитет за изпращане на наркотични пратки от северното крайбрежие на Колумбия до Централна Америка, Северна Америка, Карибския басейн и в Европа.

Залавянето на Хота е станало в контролен пункт в сектора на Манзанило дел Мар. Дясната ръка на Хота - Хосе Давид Рикардо Калдера е бил задържан в Сантандер. Третият задържан - Самит Моран Аларкон е отговарял за логистиката на престъпната организация.

Престъпната групировка на боса Хота е имала производствена фабрика в Кордоба, структурата е имала сложни връзки с други групировки от Антикуиля и Вале дел Каука.

Организацията е ръководила транспортирането на наркотиците по суша от фабриката, разположена в селски район на Кордоба, до крайбрежните райони на Картахена и Баранкиля, а от там към Никарагуа и Хондурас. Групата е разчитала на международни връзки в Панама, Никарагуа, Хондурас, Гвателама и Мексико.

По време на разследването въоръжени сили на Колумбия и Панама са пресекли контрабандата на три пратки.

Първата от 950 кг. кокаин е открита на борда на ветроходната яхта „Caribean Dream", плаваща под панамски флаг. Съдът е задържан във водите край Колон (Панама) на 25 февруари 2010г. Били са задържани двама членове от екипажа.

Втората пратка от 320 кг. кокаин е била заловена от панамските ВМС в международни води на борда на кораба „Wanikike", плаваща под холандски флаг, на 13 май 2010г. Били са задържани 7 членове от екипажа на лодката.

Третата пратка на престъпната група е била открита на борда на кораба „Maas Trader" в Сан Кристобал, Панама. Военноморските сили на Колумбия не съобщават, че има задържан член от екипажа на кораба - българският гражданин Светлозар Собаджиев.