Негласното партньорство между най-големите технологични компании в света, разузнавателните агенции на САЩ и НАТО и ловката армия от хакери на самата Украйна се оказа една от изненадите във войната с Русия, до голяма степен осуетявайки дръзките хакерски операции на Кремъл в интернет, пише "Вашингтон поуст".

По данни на Microsoft близо 40 тежки руски кибератаки са извършени между 23 февруари и 8 април. Роб Джойс, директор по киберсигурността на Агенцията за национална сигурност, пък твърди, че руснаците са се опитали да извършат "огромна" киберофанзива.

Така например, в първите дни на войната руснаците саботираха сателитната комуникационна мрежа Viasat, като последствия имаше и за други европейски страни. Украйна обаче, която работи с частни технологични компании, западно разузнаване и собствени софтуерни експерти, бързо отстрани по-голямата част от щетите.

"Украинците станаха наистина добри в поправянето на мрежи", посочва роденият в Русия експерт по киберсигурност Дмитрий Алперович, който е съосновател на CrowdStrike. Когато мрежата бъде изтрита, те я възстановяват за няколко часа, отбелязва той.

Четвърт милион хакери обявиха кибервойна на Русия

Четвърт милион хакери обявиха кибервойна на Русия

Те се присъединиха към Украйна след призива за помощ на киберфронта

Тясното партньорство, което се появи между американските технологични компании и западните агенции за киберсигурност, е една от непредсказуемите истории на войната. Публично-частният разрив в технологичния свят, настъпил след разкритията на Едуард Сноудън през 2013 г., до голяма степен, изглежда, е приключил - поради реакцията срещу атаките на Русия по време на президентските избори в САЩ през 2016 г. и 2020 г., а сега и непредизвиканата й инвазия в Украйна, пише изданието.

Служител от киберотдела на Белия дом обяснява новия подход на сътрудничество по следния начин: "Там, където компаниите виждат разрушителни атаки, се стига до партньорства с разузнавателната общност и други правителствени агенции, за да видим как най-добре можем да споделяме информация за защита на инфраструктурата по целия свят".

Симпатиите на технологичния свят са насочени към аутсайдера - Украйна. Това се отнася за фирми гиганти като Microsoft и Google.

Генерал Пол Накасоне от отдела по защита на киберсигурността на Украйна твърди, че експерти от киберкомандването на САЩ са отишли ​​в Украйна месеци преди началото на войната. Microsoft и Google са се включили дори по-рано.

 Хакерите Anonymous обявиха война на Кремъл, проникнаха в секретни бази данни

Хакерите Anonymous обявиха война на Кремъл, проникнаха в секретни бази данни

Блокираха сайтовете на Путин и на руски институции…

Microsoft започва да следи руските фишинг атаки срещу украинските военни мрежи в началото на 2021 г., като през останалата част от миналата година наблюдава все по-агресивни кибератаки от шест различни източника, свързани с трите руски разузнавателни служби - Главното разузнавателно управление (ГРУ), Службата за външно разузнаване на Русия (СВР) и Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ).

От доклад на технологичната компания, публикуван през април, става ясно, че Microsoft е похарчила общо 239 милиона долара за финансова и техническа помощ на Украйна.

"Екипите за сигурност на Microsoft работиха в тясно сътрудничество с украинските правителствени служители за установяване и отстраняване на заплахите срещу украинските мрежи", се отбелязва в доклада, като се допълва: "Ние уведомихме правителството на САЩ за съответната информация и установихме комуникация с киберслужители от НАТО и ЕС, които да съобщят за доказателства за дейност, представляваща заплаха, която се разпространява отвъд границите на Украйна".

Руски хакери са атакували източния фланг на НАТО

Руски хакери са атакували източния фланг на НАТО

Не се разкриват подробности

Пример за това сътрудничество идва в нощта преди руската инвазия на 24 февруари. Тогава Microsoft открива руски софтуер "чистач", предназначен да унищожи всички данни, съхранявани на правителствени дискове. Компанията незабавно прилага контрамерки и уведомява американското правителство, за да може предупреждението за заплаха да бъде разпространено възможно най-бързо.

Google, част от Alphabet, също помага на Украйна да отблъсне заплахите. Още през 2014 г., подтикнат от използването от страна на Русия на зловредния софтуер DDOS при завземането на Крим и Източна Украйна, Google започва т.нар. "Проект Щит" (Project Shield). Специален софтуер защитава новинарски сайтове, правозащитни групи и изборни сайтове срещу тежки DDOS атаки. Днес "Проект Щит" се използва от 200 сайта в Украйна и 2300 други в 140 страни по света, твърди Джаред Коен, главен изпълнителен директор на подразделението Jigsaw на Google.

Отворените комуникационни канали са едно от най-ефективните оръжия срещу затворени общества като Русия и тук отново частните компании играят ключова роля, отбелязва "Вашингтон поуст".

"Очаквайте най-лошото": огромна хакерска атака удари правителствени сайтове в Украйна

"Очаквайте най-лошото": огромна хакерска атака удари правителствени сайтове в Украйна

Хакерите предупредиха украинците да се страхуват

Google споделя софтуер, известен като "Outline", който позволява на руснаци и други лица да създават частни облачни сървъри, които осигуряват еквивалента на виртуални частни мрежи. SpaceX на Илон Мъск пък предостави сателитни интернет връзки до Украйна чрез своята мрежа "Starlink".

Интернет опитът на Украйна може да бъде Х факторът. Страната беше известен център за хакери преди две десетилетия, като някои от ранните измамници с кредитни карти работеха именно там. Тази дигитална съобразителност се превърна в мощна част от отбраната на Украйна срещу Русия, посочва изданието. Украйна също се облагодетелства и от опита, натрупан през осемгодишната война срещу Русия и нейните подставени лица.

Ето една парадоксална полза от тази ужасна война - като се има предвид зависимостта на Русия от западните технологии, дори за нейните кибератаки, Украйна може да окаже обратен ефект на Кремъл по начини, продължаващи с години. Колкото по-дълго продължава конфликтът, толкова по-малко ефективна ще стане прехвалената киберспособност на Русия, подчертава "Вашингтон поуст".