Здравните власти в Китай заявиха, че епидемията от новата разновидност на коронавирус може да бъде поставена под контрол, предаде "Ройтерс". Това е първото официално изявление на Националната здравна комисия в страната, след като в края на декември бе съобщено за разпространението на вируса.

Потвърдено беше за нови 17 случая на заразени с вируса. Според здравните власти епиденията може да се разрасне, докато стотици милиони хора пътуват, за да отпразнуват предстоящата Лунна Нова година.

Трима от тези пациенти са сериозно болни, според изявление на здравната комисия в централния град Ухан, където всички 62 от случаите в Китай са се случили.

Двама души са загинали. Има съобщени и два случая в Тайланд и един в Япония - и двата случая включват хора, пътуващи от Ухан. Един от двамата пациенти в Тайланд се е възстановил.

17-те нови пациенти са започнали да проявяват симптоми като треска или кашлица.

Проверки по летищата в САЩ за новия вирус от Китай

Проверки по летищата в САЩ за новия вирус от Китай

Повече от 100 служители ще следят за треска и други симптоми

Световната здравна организация заяви, че изглежда, че някои от новите случаи не са свързани с пазара на морски дарове в Хуанан, за който се смята, че е в центъра на огнището. Поради усилията на Китай да приложи по-широк скрининг, в следващите дни и седмици могат да бъдат открити нови случаи.

"Фактът, че три случая са били изнесени в Тайланд и Япония без връзка с пазара на морски дарове в Хуанан, предполага, че вирусът се е разпространил извън пазара на морски дарове в Хуана, в общността", заяви Дейвид Хуи, професор по респираторна медицина в Китайския университет на Хонгконг.

Неизвестният вирус е от същото голямо семейство коронавируси, което включва тежкия остър респираторен синдром (SARS), който уби почти 800 души в световен мащаб по време на епидемия през 2002-2003 г., която също започна в Китай.

Ухан ще засили надзора над мащабните събития и ще намали броя на публичните събирания, цитира държавните медии Чен Янсин, заместник-кметът на града.

Властите на Ухан заявиха, че от 14 януари използват инфрачервени термометри на летищата, жп гарите и други пътнически терминали в града, за да засилят скрининга.

Избухването предизвика опасения в световен мащаб, тъй като много от 1,4 милиарда души в Китай ще пътуват както в страната, така и в чужбина по време на празниците на лунната Нова година, които започват следващата седмица.

Властите на летището в Съединените щати, както и в повечето азиатски държави проверяват пътниците от Ухан.

Според изчисленията до 12 януари в град Ухан е имало 1723 случая с поява на свързани симптоми.