Броят на здравно неосигурените в САЩ може да нарасне с около 2 милиона души тази година. Това става ясно от ново голямо проучване, цитирано от АП.

Здравеопазването е една от най-спорните области в момента, тъй като републиканците се опитват да изпълнят предизборното обещание на американския президент Доналд Тръмп за отмяна на реформата на Барак Обама. Но някои законодатели от Републиканската партия предупредиха, че могат да се провалят при прокарването на новата реформа в Конгреса заради липса на достатъчно гласове.

Публикуваното днес проучване на Gallup-Sharecare Well-Being Index показва, че процентът на здравно неосигурените в САЩ се е увеличил с 11,7 на сто през второто тримесечие на тази година в сравнение с рекордно ниския процент от 10,9 на сто в края на миналата година.

Макар че има малка разлика, промяната е статистически значима, според авторите на изследването.

Въпреки че "Обамакеър" остава политически разединяващ, реформата на бившия президент Барак Обама е помогнала за намаляване на броя на неосигурените до исторически ниски нива, след като около 20 милиона са получили здравно осигуряване.

Лидерът на мнозинството Мич Макконъл от Републиканската партия, разглеждан като основен стратег в прокарването на новата здравна реформа на републиканците, изглежда не е осигурил достатъчно гласове за прокарване на законопроекта в Сената. Той може да си позволи да изгуби само двама от 52-мата републикански сенатори.

Бюджетната служба към Конгреса е изчислила, че най-малко 22 милиона ще останат без здравни осигуровки, ако републиканците прокарат реформата.

Според проучването близо 2 милиона души ще изгубят здравните си осигуровки тази година.

Проучването е проведено в периода 1 април - 30 юни и в него са участвали 45 087 души.