Първо, искам да ви благодаря от името на всички украински воини, всяко украинско семейство и цялата ни държава за вашата невероятно значителна подкрепа. Днес в Украйна е Денят на въоръжените сили на Украйна, Денят на нашите защитници - синовете и дъщерите на украинския народ, които сега са на фронта, коментира президентът на Украйна Володимир Зеленски пред Г-7.

"Украйна може да се защити мощно и да отблъсне руските атаки, постигайки необходимите резултати благодарение на вашата подкрепа. Президент Байдън, президент Макрон, канцлер Шолц, министър-председател Сунак, министър-председател Мелони, министър-председател Трюдо, министър-председател Кишида - Благодаря ви, на всички вас лично и на вашите държави, разбира се. Днес, поради спецификата на графика, няма присъстващи лидери на Европейския съюз, но също така искам да изразя благодарност за тяхната подкрепа - президента Мишел и президента фон дер Лайен.

Този период на японското председателство в "Групата на седемте" беше много продуктивен. И съм убеден, че италианското председателство следващата година също ще бъде ползотворно - за Украйна и за защитата на това, което ни обединява, а именно - вярата в хората, в човечността, в идеята, че светлата страна на човешката природа трябва да надделее над всяко агресивни намерения на всякакви диктатори и военнопрестъпници. Докато "Групата на седем" е ефективна, човешкият живот няма да загуби.

Какво постигнахме тази година?

Първо - Украйна победи в Черно море и сега руският терор вече не доминира в тези води. Нормалното корабоплаване се възстановява и с всеки нов товар от нашите пристанища глобалната продоволствена сигурност също печели. Близо седем милиона и половина тона товари са превозени по новия експортен коридор, който стартирахме, след като изгонихме руския флот.

Второ - тази зима имаме шанс да спечелим битката за енергия. Миналата година Русия се опита да удари Украйна с прекъсване на тока - техните ракети и иранските "Шахеди", превърнали се в оръжие на руския терор, се опитаха да унищожат нашата енергийна инфраструктура. Сега укрепваме противовъздушната си отбрана - особено с вашата подкрепа и ако продължим да правим това, ако устоим енергично тази зима, руският терор ще претърпи едно от най-големите си поражения. Силната въздушна отбрана и силният енергиен сектор означават, че градовете ни могат да живеят, икономиката ни може да работи и хората ни могат да се върнат. И икономическият растеж в Украйна сега е един от най-значимите резултати за годината. Нека го укрепим!

Трето - Путин планира да симулира преизбиране за нов президентски мандат и за да потуши нарастващото недоволство в Русия от резултатите от войната, той значително увеличи натиска на фронта. Но нашите воини издържат на атаките - Путин не е спечелил нито една операция тази година. Поддържаме важни предмостия по няколко направления на фронтовата линия и се подготвяме за следващите стъпки - и възможностите на далечни разстояния помагат, способностите на далечни разстояния ще помогнат много. Имаме реалистична стратегия за действие и нашите усилия - с вашата подкрепа - могат да гарантират успеха на Украйна на място.

Четвърто - трябва да спечелим битката за мотивация. Мотивацията на нашия народ и на цяла Европа... Продължаващата битка не е само за съдбата на Украйна, а за Европа. И затова работим толкова активно, за да получим зелена светлина от ЕС за започване на преговори за присъединяване. Провеждаме всички необходими реформи, включително и антикорупционни. Благодаря на нашите партньори за съответната помощ и съвети. Украйна изпълни препоръките на Европейската комисия и до края на тази година ще приемем всички решения, които обещахме. Надяваме се, че Европейският съюз също ще изпълни обещанието си към Украйна. Решението да започнем преговори за присъединяване към ЕС е мощна енергия за нас, енергията на единството.

И накрая, пето. Консолидирани усилия. Русия се надява само на едно - догодина консолидацията на свободния свят да рухне. Русия смята, че Америка и Европа ще покажат слабост и няма да поддържат подкрепата за Украйна на необходимото ниво. Путин смята, че свободният свят няма да наложи изцяло собствените си санкции. Руският елит се присмива на съмненията на света относно използването на замразени руски активи за компенсиране на щетите от руската агресия... Всичко това е много по-широк въпрос. Какво може да направи свободата? Какво може да направи диктатурата? На тези въпроси трябва да отговорим заедно. Свободният свят жизнено трябва да поддържа своята консолидация. Да поддържа взаимодействие. Да поддържа подкрепата си за тези, чиято свобода е атакувана. Вярвам, че заедно можем да направим следващата година продуктивна за нас - за свободните нации. Не за Путин.

Украйна има сила. И ви моля да бъдете толкова силни, колкото можете да бъдете - и колкото свободата може да бъде."

Зеленски отново се обръща към лидерите на Г-7

Зеленски отново се обръща към лидерите на Г-7

Той ще се присъедини към първата част на срещата, която се организира от японския премиер Фумио Кишида