Москва събира войските си, за да отмъсти на Европа и Украйна, каза президентът Володимир Зеленски на пресконференция с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, пише АФП

Киев настоява ЕС и другите му съюзници да осигурят оръжия с по-голям обсег, за да помогнат в борбата с инвазията на Русия. Зеленски призова европейските лидери, които са в Киев, да наложат повече санкции на Русия, където президентът Владимир Путин припомни известната победа над нацистите от Втората световна война, за да обедини нацията си.

Путин на Сталинградска битка: Отново ни заплашват германски танкове

Путин на Сталинградска битка: Отново ни заплашват германски танкове

Руският президент отново отправи заплаха за ескалация на конфликта

Западът наложи широкообхватни наказателни мерки след почти едногодишната инвазия на Русия в Украйна, която опустоши градове, уби десетки хиляди хора, принуди милиони да напуснат домовете си и разтърси световната икономика.

След като пристигна в Киев с влак за разговори относно стремежа на Украйна да се присъедини към Европейския съюз, ръководителят на ЕК обеща повече помощ за Украйна.

"Русия плаща висока цена, тъй като нашите санкции подкопават нейната икономика, връщайки я назад с едно поколение. Ще продължим да увеличаваме натиска още повече", каза Урсула фон дер Лайен на съвместна пресконференция със Зеленски, съобщава "Инкуайърър".

Той призова за повече санкции, като каза, че темпото е "леко забавено" и че Москва се адаптира към тях по време на най-големия въоръжен конфликт в Европа след Втората световна война. "Колкото по-бързо и по-добре се изпълни тази задача, толкова по-близо ще бъдем до победата над агресията на Руската федерация", каза той.

Фон дер Лайен каза, че ще има повече военна, финансова и политическа помощ преди годишнината от инвазията на 24 февруари. Тя също така обяви създаването на международен център в Хага за преследване на престъпленията на агресия в Украйна.

"Знаем, че бъдещето на нашия континент се пише тук... Това е битка на демокрациите срещу авторитарните режими", каза тя.

ЕС одобри още 545 млн. евро военна помощ за Украйна

ЕС одобри още 545 млн. евро военна помощ за Украйна

ЕС може да обучава до 30 000 украински войници