Член на семейството на сирийския президент Башар Асад замесен в убийството на бившия ливански премиер Рафик Харири, пише германското списание "Stern".

Зетят на сирийския президент Башар Асад Асеф Шаукат, който е и координатор на сирийското разузнаване, вероятно е замесен в убийството на бившия ливански премиер, при което на 14 февруари загинаха 21 души.

При разследването следователят към ООН Детлев Мелис е разпитал Шаукат не като свидетел, а като заподозрян.

Берлинският обществен защитник Мелис, който води разследванията, свързани с атентата срещу бившия либийски премиер Рафик ал Харири, е разпитал общо 10 сирийски висшестоящи дипломати и офицери на тайните служби, петима от които са заподозрени.

Сред тях е и бившият губернатор на Ливан по времето на сирийската окупация Рустом Гхазалех, който заемаше поста до изтеглянето на Сирия през април тази година, съобщава “Щерн”.

Във връзка с бомбения атанат срещу Харири са арестувани шефът на ливанската президентска охрана Мустафа Хамдан, шефът по сигурността на страната, шефът на тайните тайните служби Джамил Саид, както и четирима полицаи.

Припомняме, че сирийският вътрешен министър Гхази Канаан, който Мелис беше призовал като свидетел, се самоуби миналата седмица.

Докладът на ООН следователя ще бъде официално предаден в петък в Ню Йорк, а във вторник ще бъде дискутиран от Света за сигурност на ООН.

Припомяме, че президентът на Сирия Асад подкрепи разледванията на ООН на атентата срещу Харири и заяви, че след като те приключат, замесените сирийци ще бъдат възприемани като предатели и ще бъдат подведени под отговорност пред сирийски или международен съд.