Ако Путин загуби войната в Украйна, пред Русия им два пътя. Контролиран преход след споразумение между елитите или изпадане в гигантска криза, анархия и репресии, на чиито фон може да изплува спасителната фигура на Пригожин. Това казва в интервю за френския вестник Le Figaro Франсоаз Том - историк, специалист по Русия, автор на "Обратното броене. Прозрения за съветската и руската история", както и на "Путин или манията за власт".

ФИГАРО: Как си представяте края на Владимир Путин?

Франсоаз Том: Историята никога не се повтаря, но в политическата конструкция на Русия има особености, които си струва да се припомнят. Руският режим, може би дори повече от съветския комунистически режим, беше изграден около личност, лидер, от когото зависи цялата пирамида на властта. Това се отнася с пълна сила за Путин, защото когато дойде на власт, той унищожи институциите, унищожи местните инициативи и заличи зародиша на държава, която Борис Елцин беше започнал да създава.

Така че в деня, когато Путин бъде отстранен или убит, ако този ден дойде, можем да очакваме гигантска криза. Тогава ще разберем, че руска държава няма! Започваме да го виждаме в Украйна, където Кремъл не е в състояние да организира военните усилия. Руската война в Украйна показва началото на разпадането на вертикала на властта, който замества държавата, както комунистическата партия заместваше държавата при СССР. Поне в съветско време имаше "политбюро", което ограничаваше властта на генералните секретари, дори тази на Сталин. С Владимир Путин властта стана напълно автократична. Около него има много олигарси, но политически те не съществуват.

ФИГАРО: Значи краят на Владимир Путин ще доведе до хаос?

Франсоаз Том: Във всеки случай можем да очакваме сериозна криза след разпадането на вертикала на властта. Вече можем да видим първите симптоми за това с раздробяването на въоръжените сили на групи: тази на Кадиров, тази на Пригожин, специалните части на армията, тези на ФСБ и Националната гвардия или дори силите на областните управители, на които Путин даде правото да организират собствената си защита, когато се опасяваше от политически вълнения сред населението, след като издаде указ за частичната мобилизация. Когато руснаците се върнат от Украйна, новобранците, мобилизирани от Пригожин в затворите, ще представляват значителен източник на безредици и анархия. Както когато през 1953 г., при смъртта на Сталин, отварянето на вратите на ГУЛАГ от Берия беше последвано от голяма вълна от престъпления.

ФИГАРО: Какви са възможните сценарии?

Франсоаз Том: Виждам два сценария. Първият би бил контролиран преход след споразумение между елитите. Пригожин или Кадиров за момента са плашила, какъвто беше ултранационалистът Владимир Жириновски по времето на Горбачов и Елцин. Елементи, благоприятстващи подобие на либерализация, вероятно ще се появят от КГБ. Те няма да са демократи, но ще се опитат да се оправят със Запада, представяйки се за прагматични реформатори. Дотогава Путин беше несменяем, защото елитите и част от населението вярваха, че той е възстановил силата на Русия. Но откакто започна да разрушава стълбовете на своята власт, включително армията, Газпром и петрола, елитите се отвърнаха от него. Тяхната цел несъмнено ще бъде да се върнат в Русия от 2000-те, тази, която продаваше петрол и газ на Европа. Тяхната цел ще бъде премахване на санкциите.

ФИГАРО: А вторият сценарий?

Франсоаз Том: Не е сигурно, че преходът ще остане контролиран. Може би малките групи, които го организират, бързо ще бъдат пометени. Въпросът, на който не може да се отговори, е дали ще видим бунт на регионите на Русия, които бяха пожертвани от Путин, обезкървени и които имат дълбоки оплаквания за изразяване.

Тогава ще настъпи време на беди, сравнимо с това, последвало "опричнината" на Иван Грозни, "резервата на суверена", както се определя от 1565 до 1572 г. частта от Русия, над която царят упражнява абсолютна власт и жестоки репресии. Със същите ексцесии и същата анархия, които съпътстваха реакцията на политиката на Иван Грозни. В такъв контекст фигура като тази на Пригожин може да се превърне във важен актьор.

ФИГАРО: Какви биха били последиците от победа на Украйна за руската мощ?

Франсоаз Том: Поражение в Украйна би свалило Владимир Путин. Той удържа позициите си досега, тъй като елитът все още таи надежда, че той може да осигури на Русия военна победа. Но ако Русия бъде принудена да се изтегли от всички окупирани земи, Путин вече няма да им бъде полезен и ще трябва да бъде премахнат. Или кротко, с гаранции за безнаказаност, може би по здравословни причини. Или по-брутално. Спомнете си какво казваше Мадам дьо Стал: "Русия е деспотизъм, смекчен от убийства."

ФИГАРО: Вярвате ли в победа на Украйна?

Франсоаз Том: Времето играе за Украйна, защото има по-обучена, по-добре оборудвана армия и води интелигентна война. При условие, че хората издържат на зимата, която ще бъде много тежка. Но решаването на руския проблем ще отнеме време. Докато сърцевината на путинизма, която е ограбване на руското богатство от управляващия клан, остава цяла, проблемът ще продължи да съществува. Защото лидерите ще бъдат принудени да прибягнат до шовинизъм и агресивен национализъм, за да осигурят покорството на населението и да оправдаят ограбването на Русия. Хищническата икономика е в основата на сегашната власт и не е изключено тя да бъде възпроизведена от наследници. Докато тази хищническа система съществува, западняците ще направят добре да не се втурват в "бизнеса както обикновено" с Русия.

ФИГАРО: Не вярвате ли във всенароден бунт?

Франсоаз Том: Може би народът ще се разбунтува, но както винаги в Русия, това ще завърши с нова автокрация. Не мога да си представя демократ да дойде на власт. Руснаците са претърпели двадесет години промиване на мозъци, народът е осакатен интелектуално и морално. И тогава всичко ще зависи от реакцията на Запада. Ако е прозорлив, ще се привърже повече към институциите, отколкото към личностите. Ще успее ли да настоява за реална децентрализация в Русия? Това е ключов въпрос. Ще успеят ли провинциите да запазят ресурсите си? По-малко зависими от Москва? Друга Русия не може да бъде изключена. Но ако завършим с Путинска система без Владимир Путин, след време ще възникне същият проблем. Освен това с по-страшна Русия, защото тя ще е научила уроците от провалите на Путин и ще знае, че мухи се ловят с мед, а не с оцет.