Австрийският канцлер Карл Нехамер анонсира, че Австрия се противопоставя на присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство. Това изявление той направи в Тирана по време на среща ЕС - Западни Балкани.

По негови думи: "В Австрия имаме 75 000 нерегистрирани нелегални имигранти. Това означава, че те са прескочили външната граница на Европейския съюз и са се озовали във вътрешна държава, каквато е Австрия. Първо трябва да отговорим на тези въпроси, свързани със сигурността."

Дребният детайл, който Нехамер пропуска е, че те са преминали границата на шенгенското пространство, за да се озоват в Австрия. Защото не всички държави от ЕС са част от него. Не може с магическа пръчка мигрант да се озове от Турция, през България и директно в Австрия.

За да има 75 хиляди нерегистрирани мигранти само в Австрия, това означава, че шенгенските граници не се охраняват добре. И не са налице данни всички тези мигранти да са минали през България. Но дори и за тези, които са преминали през България, за да се озоват в Австрия, има няколко хипотези:

  1. Мигрантите са преминали през Румъния (още една граница), а след това са влезли в Унгария, преминавайки границата на шенгенското пространство. Тоест освен България и Румъния, очевидно и Унгария не охранява добре границите си. Тя за капак на всичко бе обект на остри критики за огражденията, които изграждаше по тях.
  2. Мигрантите са преминали през Сърбия и след това са продължили или отново към Унгария, или през Хърватска и Словения. Тоест нито Сърбия, нито Хърватска, която се очаква да се присъедини към Шенген, нито Словения, която вече е в Шенген, не охраняват достатъчно добре границите си.
  3. Мигрантите са се насочили от България към Гърция, която е в Шенген. Тоест Гърция не охранява добре границата си. Проблемът е, че за да стигнат от Гърция до Австрия без да прекосяват половината Балкани, те би следвало да са ползвали самолет. И макар наистина на летищата в шенгенското пространство да няма гранични проверки, то списъци с всички пътници се пращат до службите на съответните държави от и до които са полетите. Би било силно притеснително, ако мигранти, които не са регистрирани никъде, летят между държави в Шенген без никакъв контрол.

Независимо коя от хипотезите разглеждаме, изводът е един - границите на Шенген не се охраняват добре. И за това България не носи никаква вина, защото не е част от шенгенското пространство. Но западната част на ЕС е заровила главата си в пясъка и отказва да види и реши този проблем.

А едно от решенията, а то вероятно е и сред най-лесните, е - западната част на ЕС да приеме България и Румъния в Шенген и да работи заедно с България по укрепване на границата с Турция. Защото тя е значително по-малка, в сравнение с границите на Унгария и Словения (и от скоро Хърватска) с държави извън Шенген.

За да се случи това обаче, Западът следва първо да извади главата си от пясъка и да се опита да реши проблема, вместо да лицемерничи и да търси някой виновен за настоящата ситуация.