От Форум „Природа” призоваха екоминистъра Ивелина Василева незабавно да спре поръчката на стойност 7 милиона евро за опазване популацията на 48 черни лешояда и 10-тина кръстати орли.

Тя е одобрена преди няколко дни – на 20 ноември. От парите 1 750 000 евро са национално финансиране от държавния бюджет, а остатъкът са европейски средства. Спечелили поръчката са две неправителствени организации от Коалиция „За да остане природа в България“, а именноБългарско дружество за защита на птиците (БДЗП) и Зелени Балкани.

На фона на строгите икономии във всяка една сфера в държавата, Министерство на околна среда и водите продължава харченето на огромни пари със съмнителен или никакъв ефект, коментират от гражданското сдружение в мейл до медиите.

Те дават за сравнение бюджета на Фонда за лечение на деца, който е 11 милиона лева и припомнят скандала от преди няколко дни, че Министерство на здравеопазването не можеше да намери 2 800 000 лева, за да допълни този фонд.

С този бюджет са лекувани 1200 деца, т.е. средно по 9 200 лева на пациент.
В същото време МОСВ щедро финансира „опазването“ само на една птица с 240 000 лева. И то през неправителствени организации, абонирани за печелене на такива поръчки, а не през собствените си държавни органи, се казва в изявлението.

Това може да е законно, но със сигурност не е морално, когато 22% от българите живеят под прага на бедността, коментират още от Форум Природа, призовавайки министъра на околната среда и водите и чиновниците в министерството да прекратят порочната практика на безсмислено харчене на огромни бюджетни средства.