Средно по 6 хиляди лева на месец в продължение на 15 години са били хонорарите на бившия ректор на Стопанската академия в Свищов Величко Адамов, съобщи bTV.

Прокуратурата проверява Свищовския университет. По груби сметки това е около 1 млн. Лева. Според документите, Величко Адамов преподавал на 259 групи студенти дистанционно, а колегите му - средно на по 30 групи.

Величко Адамов използвал работници от университета за поддържането на свой имот. Това сочи информация, която е била представена пред Общото събрание на университета.

Според данните проф. Адамов е използвал в нарушение на правилата и някои привилегии - служебен транспорт и работници от Озеленяването, които работят в университета.

За пет месеца Адамов е имал 33 командировки, които са в почивни дни и 4 командировки, които се случват в официални празници. Възнаграждения без положен труд, смятат проверяващите.

Дистанционната форма на обучение в университета е тази, която дава възможност да се изкарат големи суми като възнаграждения. Това, което е било отчетено пред преподавателите е, че 60% от тези възнаграждения на практика са без реално положен труд.

Преподаватели в университетското издателство са плащали между 1,30 лв. и 3,70 лв. за да бъде издаден техен учебник. В същото време авторът е продавал учебника на университета за сумата между 22 и 23 лева.

Припомняме, скандалите с ректора на Свищовската академия започнаха с избора на наследник на Величко Адамов. Оказа се, че милионерът си е осигурил и пожизнена пенсия.