9-месечното бебе, което бе изоставено в Пловдив, ще бъде отнето от майката и ще бъде настанено в приемно семейство. Това са решили социални работници, съобщава БиТиВи.

Припомняме, детенцето бе намерено вчера изоставено в двора на луксозна кооперация. То било оставено в количката си. Клиент на близко заведение чул плача. Часове по-късно полицията е задържала майката – 33-годишната Лилия от село Долна махала. Жената има още две деца. Тя е задържана за 24 часа, като е подложена на разпити.

Четири са версиите, които жената е споменала до момента за действията си. Тя е изложила няколко противоречиви версии за станалото, включително и отвличане. Накрая е признала, че е изоставила бебето в момент на депресивно състояние. Майката на Лилия гледа другите две деца. Биологичният баща на изоставеното момиченце я е изгонил.

Според една от версиите мъжът, от когото има дете, я биел редовно. Тя не можела да се грижи за детето и затова била принудена да го изостави. Бащата бил изненадан, когато видял детето си в новините, тъй като не живеел заедно с майката. Тепърва социалните ще изясняват мотивите на жената да изостави бебето си.

Шефката на Социални грижи в Пловдив Надя Танева обясни, че ще изясняват дали майката е изпаднала в психологичен срив и каква е причината.

Управителката на заведение в близост до луксозната кооперация, където било изоставено бебето, разказва, че е намерила количката с лице, обърната към стената. Тони Котулова споделя, че вкарали детето на топло, защото било премръзнало.

Торбичка с мляко била завързана за количката. Момиченцето е отведено в детска клиника. Проф. Тоньо Шмилев от детската клиника на болница „Св. Георги” в Пловдив коментира, че състоянието на детето е добро. По всички показатели то е здраво и може да бъде отглеждано, където кажат социалните.

По детето няма следи от насилие. То не е и недохранено.

Районна прокуратура-Пловдив е образувала досъдебно производство срещу майката. Проиводството е за изоставяне на лице, намиращо се под родителски грижи, без надзор и създаване на опасност за неговото физическо развитие – престъпление по чл. 182 ал. 1 от Наказателния кодекс.