Московски съд обяви за законен отказа на Следствения комитет на Руската федерация да преквалифицира обвинението на заподозрените за убийство на политика Борис Немцов, предаде ТАСС. Съдът не удовлетвори жалбата на дъщерята на Немцов - Жана.

Дъщерята на политика поиска от Следствения комитет да преквалифицира обвинението от "Убийство" на "Посегателство върху живота на държавен или обществен деятел".

От следствието отказаха да удовлетворят искането й. "Няма никакво съмнение, че Немцов се явява обществен и политически деятел. Към момента на убийството той е действащ депутат на свободната Ярославска областна Дума. Ясно е, че това убийство е свързано с политическата му дейност, всички останали версии не се потвърждават.

Престъпниците са знаели кой е Немцов. А убийството му само по себе си не изключвва промяната на член за "Посегателство върху живота на държавен или обществен деятел", заяви в съда адвокат Вадим Прохоров.

Той заяви, че убийството не е свързано с изказванията на Немцов за карикатурите в Шърли Ебдо, припомняме, Немцов подкрепи журналистите от саркастичното издание. Следователят отбеляза в съда, че в хода на разследванията е било установено, че убийството на Немцов не е свързано с неговата държавна или политическа дейност.

"Във връзка с това моля да отклоните желанието", заяви той. Прокурорът поддържа позицията на следствието. Адвокат Вадим Прохоров е решен да търси начин за преквалификацията на обвиняемите по делото за убийството на политика като "Посегателство върху живота на държавна или обществена личност".

"Съдът не навлезе в подробности и отказа по процесуални причини да преобразува обвинението. Но не бива да заравяме главата си в пясъка. Това е най-зрелищното убийство за последно време и не е битово, това е очевидно. Ако следователите не знаят мотивите, то защо твърдят, че не е политическо. Разбира се, ще обжалваме решението и ще говорим за това на международния съд в Старсбург, където също сме подали жалба", каза Вадим Прохоров.

Припомняме, Борис Немцов бе застрелян в центъра на Москва в късната вечер на 27 февруари. За убийството му бяха арестувани Заур Дадаев, когото следствието смята за непосредствен изпълнител на престъплението, а също и Хамзат Бахаев, Анзор и Шадид Губашев и Тамерлан Ескерханов, които са обвинени в съучастие. По-късно задочно бе арестуван бившият офицер от батальона "Север" Руслан Мухудинов, към когото има предявено задочно обвинение в организация на убийството.