Премиерът Бойко Борисов заяви, че държавата ще направи всичко възможно да откупи обратно авиационния завод, в който освен "МиГ" да се ремонтират и другите видове самолети на въоръжение у нас.

Борисов благодари на Полша за помощта в „критичен момент за българските ВВС”.

Днес на авиобаза "Граф Игантиево" беше направена демонстрация и полет на изтребителите с двата оборотни двигателя, получени в края на миналата година от Полша. На демонстрацията присъстваха премиерът Бойко Борисов и посланикът на Полша у нас Кшищоф Краевски, съобщава БТА

Военният министър Николай Ненчев полетя на "МиГ 29" с двата полски двигателя, доставени ни от Варшава по силата на договора.

Преди да полети министър Ненчев обяви, че до края на месеца ще бъде обявена обществена поръчка за шест нови двигателя за "МиГ 29" и съответните части.

Той посочи, че част от мерките за спасяването на ВВС, така че да могат да поемат охраната на родното небе, е подписването на втори договор с Полша за поддръжка и модернизация на наличните бойни машини.

"Сегашният договор се изпълнява стриктно и в срок, което ме прави оптимист да мисля, че съвсем скоро други три "МиГ 29" ще летят с нови двигатели.

На демонстрацията стана ясно, че през март предстои да приключи обновяването на авиобазата "Безмер”.

Полетът с МиГ-29 беше наблюдаван и от началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов, заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Константн Попов и командира на Военновъздушните сили генерал-майор Румен Радев.

Самолетът с борден номер 33, на който се качи министърът на отбраната Николай Ненчев, бе пилотиран от полковник Димитър Петров, заместник-командир на 3-та авиационна база Граф Игнатиево.