Държавният секретар на САЩ Джон Кери приветства полаганите от Атина усилия за възстановяването на гръцката икономика на фона на сериозното предизвикателство с мигрантите, съобщава „Франс прес”.

Кери беше на кратка визита в Атина.

„Приветствам начина, по който вие прокарвате икономически реформи...не е лесно”, каза той пред гръцкия премиер Алексис Ципрас.

„Радвам се да бъда тук и аз ви благодаря преди всичко за доброто партньорство по редица въпроси, свързани със сигурността, по които ние работим съвместно, и аз знам, че вие се опитвате да се справите с миграцията”, добави той.

Държавният секретар на САЩ прекара няколко часа в гръцката столица преди да завърши регионалната си обиколка. Той посети Кипър, Сърбия и Косово.

Лявото правителство на Ципрас се опитва да прокара непопулярни реформи във връзка със съгласувания с еврозоната нов спасителен пакет. В същото време Гърция има сериозни проблеми с мигрантската криза, която пряко засяга балканската страна.

Кери коментира и темата за Сирия.

Той изтъкна, че е възможно сирийското правителство да си сътрудничи със сирийските бунтовници срещу ДАЕШ („Ислямска държава”) без президентът Башар Асад да напуска поста.

Обаче той подчерта, че ще бъде „изключително трудно” да се постигне такова сътрудничество без индикации, че има решение относно бъдещето на Асад.