АЕЦ - вход През пролетта на следващата година секретарят на НДСВ Веселин Близнаков се надява да бъде проведена техническата проверка на безопаснотта на трети и четвърти блок на АЕЦ “Козлодуй”. Близнаков е получил тази увереност от проведеното миналата седмица в Брюксел заседание за развитието на ядрената енергетика у нас, на което той е присъствал.

Официалната позиция на България относно затварянето на малките блокове на централата ще бъде изразено през следващата есен, допълни още Близнаков, след заседанието на парламентарната група на управляващото мнозинство. Каквато и да е позицията на страната ни, тя ще отстоява националните интереси, каза Близнаков.

Консултации са правени достатъчно много, коментира депутатът предложението на БСП за провеждане на консултации за АЕЦ. Близнаков подчерта, че усилията на министрите показват, че България се опитва да направи дипломатически пробив.

През тази седмица парламентът ще обсъди законопроекти за поправки в законите за оръжията, за собствеността и ползването на земя, за незаконния трафик на хора, за аптеките, както и поправките в Кодекса на труда.

Близнаков съобщи още, че на 12 октомври в Хисаря ще се проведе работна среща между парламентарните групи на НДСВ и ДПС и министри от кабинета. Темата ще бъде “Бюджет, данъчни закони и инвестиционна политика”. Очаква се доклади да прочетат премиерът Симеон Сакскобургготски и лидерът на ДПС Ахмед Доган.

Експозета ще изнесат финансовият министър Милен Велчев, министърът на икономиката Николай Василев и председателят на парламентарната бюджетна комисия Иван Искров.