Националният статистически институт (НСИ) съобщи, че населението на България продължава да намалява. През 1999 година българите са намалели с 39 500 души, което представлява половин процент от цялото население. Намаление се наблюдава както в градовете, така и в селата. Процесът на застаряване на нацията продължава да се задълбочава, е констатирал институтът. Броят на българите в трудоспособна възраст през 1999 година е бил 4 753 000 души.

През март безработни са били 622 000 души, или 18.5 на сто от икономически активното население на страната, съобщиха още от НСИ. В сравнение със същия месец на 1999 година е отбелязано увеличение с 84 000 души.

НСИ е провел на 10 април анкета сред стопанските ръководители, от която става ясно, че производителите не възнамеряват да повишават цените на продукцията си. На пазара на дребно също не се очаква повишение на цените. Единствено транспортните фирми обмислят увеличаване на тарифите. Като най-сериозен проблем пред бизнеса се очертава недостатъчното търсене, предизвикано от малката покупателна способност на българите.