Българска делегация, водена от министъра на външните работи Соломон Паси заминава за Рим за участие в традиционните чествания по случай Деня на българската просвета и култура и славянската писменост 24 май.

Министър Паси ще бъде придружен от заместник-министъра на образованието и науката Юлиян Наков, началника на кабинета на министъра на външните работи Красимира Иванова, директора на дирекция “Международна културна политика” в Министерството на културата, Деяна Данаилова, Врачанския митрополит Калиник, главния секретар на Светия Синод архимандрит Борис, отец Петър Кьосев, членове на общонародния комитет за посрещане на Негово Светейшество Папа Йоан Павел Втори в България.

Програмата на посещението включва аудиенция при главата на Римокатолическата църква, поклонение и тържествена литургия на гроба на Свети Кирил в базиликата “Сан Клементе”, полагане на венци и поклонение пред исторически места, свързани със Светите братя Кирил и Методий, както и двустранни срещи на министър Паси.

От 1975 година насам, всяка година на 24 май папата по традиция приема българска правителствена делегация, дошла да се поклони на гроба на Свети Кирил в Рим. Поради насроченото за 24 май посещение на Папа Йоан Павел Втори в България, тази година българската делегация ще посети Ватикана на 11 май.