/БУЛНЕТ/. Светла Димитрова не успя да се класира за финала в бягането на 100 метра с препятствия, след като завърши едва шеста в първата полуфинална серия в дисциплината. Българката, която в Сидни участва за четвърти път на олимпийски игри, спря хронометрите на 12 секунди и 95 стотни. Този резултат обаче не й бе достатъчен за влизане във финалната осмица.

Голямата изненада в тази серия бе отпадането на фаворитката за олимпийското злато Гейл Дивърс (САЩ), която по средата на дистанцията сбърка, наруши ритъма си, спъна се в препятствието и не завърши. Олимпийска шампионка стана Олга Шишигина от Казахстан, която във финала постигна 12 секунди и 65 стотни. Сребърен медал спечели нигерийката Глори Алоузи (12"68), а бронзът взе американката Мелиса Морисън (12"76).

Малко не достигна на Петко Янков, за да преодолее четвъртфиналите в бягането на 200 метра при мъжете. Българинът завърши шести в своята серия с резултат 20 секунди и 75 стотни. В първия кръг на квалификациите Петко бяга за 20 секунди и 91 стотни. Въпреки четвъртото му място в серията обаче той намери място сред четвъртфиналистите. След старта Янков сподели, че не е успял да загрее добре заради проливния дъжд, излял се над олимпийския стадион в Сидни.

В същата дисциплина при жените Моника Гачевска остана на последното 8-мо място в 6-та квалификационна серия и отпадна. Времето й - 24 секунди и 16 стотни е далеч от най-доброто й лично постижение - 22"93 и от върховия й резултат през този сезон - 23"43.

Третата българска атлетка, която стартира днес беше Анелия Йорданова. Тя обаче не успя да преодолее квалификационната норма от 65 метра и 50 сантиметра в дисциплината "хвърляне на чук". 28-годишната софиянка, възпитаничка на треньора Харалампи Георгиев, не сполучи в първия си опит, във втория постигна 54,92 м, в третия 54,69 м.

Преди началото на опитите в квалификационната група на Анелия неприятности сполетяха световната рекордьорка Михаела Мелинте от Румъния. Положителна допинг-проба стана причина Мелинте да не бъде допусната дори до загрявката за квалификациите и тя напусна стадиона разплакана. Румънката е била хваната със забранени стимуланти преди около месец.

В квалификациите на овчарски скок българинът Илиян Ефремов преодоля летва с височина 5 метра и 55 сантиметра и не успя да се класира за финала. Преди това той направи успешни опити на 5,25 и 5,40 метра. Големия провал в тази дисциплина бяха световният рекордьор Сергей Бубка (Украйна) и олимпийският шампион от Атланта’96 Жан Галфион (Франция). Първият направи опити само на една височина - 5,70 м, но все неуспешни. Вторият пък се пробва на три, но успя да преодолее единствено 5,55 метра.