Георги Първанов Целта на срещата е нe да обсъждаме стратегията във връзка със съдбата на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй", а да мислим как да реализираме решението на парламента, взето преди броени дни.

Това заяви президентът Георги Първанов в началото на срещата си относно проект на писмо до държавните глави на страните от ЕС за реактори 3 и 4 на атомната централа.

На дискусията присъстват депутатът от ОДС Николай Младенов, депутатът от "Коалиция за България" Румен Овчаров, както и депутатите от управляващото мнозинство Рамадан Аталай и Алеко Кюркчиев. На срещата при държавния глава са и минитрите Милко Ковачев и Меглена Кунева, заместник-министърът на външните работи Петко Драганов, както и председателят на Агенцията за ядрено регулиране Емил Вапирев, изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Йордан Костадинив, председателят на Гражданския комитет за защита на централата Стефан Воденичаров, председателят на Управителния съвет на БУЛАТОМ Евгений Балабанов, председателката на българското ядрено дружество Красимира Илиева и председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски.

Не би трябвало да водим дебат по същество, защото аргументите ни са единни. Те се базират на оценките на Международната агенция за атомна енергия и целта е да предизвикаме една партньорска проверка, която може да стъпи на тези оценки на МААЕ, каза още президентът.

Според Първанов не бива да допускаме на този етап пропуски, пробойни в реализацията на тази задача от гледна точка на техническата координация.