Тази нощ в Правителствена болница от сърдечна недостатъчност почина големият български писател Тончо Жечев, автор на "Нетленният български Великден, или страстите български".

Президентът Петър Стоянов изпрати до близките му съболезнователна телеграма със следния текст:

"България загуби Тончо Жечев.

Всички ние, които си мислим, че подреждаме новите страсти български, тепърва ще усетим неговата липса. Много от днешните ни думи дори са взети назаем от професор Тончо Жечев: Той казваше, че една и съща фраза може да се изговори по два противоположни и все пак равностойни начина - с гордост и съкрушение.

Тончо Жечев твореше наука, но тя се превръщаше в нещо повече, защото той й приписваше своите качества - доброта и дълбоко разбиране, всеопрощаваща насмешливост и българска гордост.

Той направи невероятен опит да свърже историята с човешките биографии, за да не се разплитат те във времето и да ни представят в цялост пред света.Поклон пред светлата памет на Тончо Жечев!"

Писателят беше член на Националния съвет за радио и телевизия (НСРТ). Неговата смърт ще усложни още повече ситуацията около съвета. Днес депутатите трябваше да започнат работата си с избор на нов член на НСРТ на мястото на подалата оставка Нели Огнянова, но в самото начало на заседанието беше дадена почивка и вероятно програмата ще бъде променена.