ИконаДнес отдаваме почит на премъдростта и вярата. В лицето на София и нейните три дъщери Вяра, Надежда и Любов и в посланието на тяхната жертвоготовност откриваме силата за отстояване на правотата, вярата и справедливостта.

Летописите съобщават как през II век, в разгара на гонението на християните в Рим, пред римския император се изправят дъщерите на знатната римлянка София. Страстни и верни последователки на христовото учение, от тях е поискано да се откажат от вярата си. Но нито физическите мъчения, нито обидите и побоя отклоняват трите девойки от христовото преклонение. Пред очите на тяхната майка те биват посечени, за да се възнесат в очите на всички християни, като мъченици за светлата вяра.

Християнството приема това послание, виждайки как от премъдростта на София се ражда жертвоготовността на дъщерите й. За българската духовност четирите мъченици имат голямо значение. Първоучителят Кирил Философ в началото на пътя си сънува как се сгодява за премъдростта. Това послание на подсъзнанието го подкрепя в целия му уникален и труден път на просветлението.

В първите години на турското робство по българските земи, софийските светци Георги Нови, Георги Новейши и Никола умират в името на христовата вяра, подкрепени от светлия пример на мъчениците София, Вяра, Надежда и Любов.