кораби Областният управител на Варна Яни Янев ръководи тактическо учение на Гражданска защита и Морския аварийно-спасителен отряд.

Според работния план, на първо кейово място на пристанище Варна-запад ще има инцидент с кораб, товарещ дихлоретан. При блъскане в пирса корабът се запалва и двама души от екипажа са зад борда. Скъсан е продуктопровод със сярна киселина, разрушени са постройки на брега.

Кризисната ситуация е породена от земетръсна дейност и протича в изключително неблагоприятни природни условия и с големи опасности за околната среда.

За овладяване на ситуацията ще се включат разузнавателен вертолет на ВМС, спасителният кораб “Перун”, влекач, противопожарни кораби и автомобили, реаномобил против изгаряния, линейки и друга техника, съобщава Днес+.

Целият план на учението “ще се изиграе” на теория две седмици преди реалните действия. Ще се проведат инструктажи за безопасност на ангажираните екипи.

В занятието се включват Гражданска защита, Морският аварийно-спасителен център, Портови флот, Полимери АД, СТФ, регионалното звено за пожарна и аварийна безопасност, Военно-морска болница, центърът за спешна помощ и др.

Осигурява се самоходен шалан за “ролята” на блъснатия и запален плавателен съд. Постоянната областна комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи заложи в годишния си план морското учение и осигури организация по провеждането му под ръководството на областния управител.

Подобно мащабно занятие не е правено край варненския бряг от 3 години, припомнят от Гражданска защита.