От 12.36 до 15.27 часа на територията на България се наблюдаваше последното за хилядолетието пълно слънчево затъмнение. Пълно затъмнение видяха хората по линията "Силистра – Шабла". Първи го наблюдаваха жителите на село Попина. След това затъмнението беше наблюдавано край резервата Сребърна, Генерал Тошево и Шабла. Затъмнението в Шабла продължи 142 секунди, а в Силистра – 146. В 14.03 луната закри 94 на сто от слънчевия диск над София. Много пловдивчани наблюдаваха затъмнението от тепетата. Бургазлии пък наблюдаваха "черното слънце" от морската си градина. В Търговище всички търговски обекти бяха затворени по време на затъмнението.

По време на затъмнението температурата в столицата спадна с 2 градуса. Понижения на температурите с 2-3 градуса са регистрирани в цялата страна. До 15.30 часа в Бърза помощ са се получили стотина повиквания. Общите оплаквания на по-възрастните хора са били от болки в сърдечната област и припадъци от горещините. По време на затъмнението в страната не са регистрирани тежки катастрофи.

Последното за хилядолетието слънчево затъмнение, наблюдавано от над 2 милиарда души, започна от източния бряг на Канада, близо до Нова Скотия в 11.31 часа българско време, където луната покри изцяло слънцето. Сянката започна да се движи със скорост 2400 километра в час през Атлантическия океан и премина през Европа, Близкия изток и Индия. Милиони хора имаха възможност да се насладят на невероятния природен спектакъл, коментира поетично Ройтерс. В английското графство Корнуол сянката на луната беше приветствана възторжено от над 1 милион души. След това по-ограничено (поради облаците и дъждовете) на затъмнението се порадваха във Франция, Германия, Австрия, Германия и Румъния. Най-добри условия за наблюдаване на затъмнението е имало в град Исфахам в Иран, съобщи НАСА. Там балгочестиви вярващи по призива на иранските власти четяха молитви за прослава на името на бога. В Индия хиляди хиндуисти се стекоха в свещения град Курукшетра, за да се потопят за късмет във водите на местното езеро. Уникалното природно явление приключи над Бенгалския залив.

Над 200 астрономи от международната експедиция за наблюдение на метеоритния поток "Персеиди" и пълното слънчево затъмнение наблюдаваха феномена от каварненското село Камен бряг. Със специални телескопи руски учени изследваха спектъра на слънчевата корона и бързите движения на плазмата близо до слънцето. В часа на настъпване на затъмнението от Шабла излетя мотопланер с 5 дигитални камери, а от авиобазата в Добрич – военен изтребител "МиГ-21". Апаратурата на изтребителя е заснела "черното слънце" в инфрачервената и ултравиолетовата област на спектъра. На пресконференция след края на природното явление, астрономът професор Никола Николов каза, че е твърде рано да се правят изводи и анализи от проведените днес наблюдения.

От късните часове на 10 август от различни части на света започнаха да идват съобщения за земетресения, изригнали вулкани и големи жеги, които местните жители свързват със затъмнението. В Дагестан, освен всичко друго, е регистрирано и земетресение с магнитуд 5.5 по скалата на Рихтер и епицентър на 40 километра западно от Махачкала. В дагестанската столица трусът е усетен със сила 2.3 по скалата на Рихтер.

Тази сутрин в Коста Рика е регистриран земен трус с магнитуд 5.2 по скалата на Рихтер. Трусовете са били усетени на цялата територия на Коста Рика.

След съобщенията за изригването на вулканите Серо Негри и Момотомбу се разбра, че е изригнал и вулканът Телика в Никарагуа. Трите вулкана формират тихоокеанската вулканична верига.

В някои европейски градове бяха измерени рекордни температури. В Гърция беше измерена температура от 44 градуса на сянка, а в Сицилия – 46 градуса.

В Иран, където вчера – 10 август вечерта е било регистрирано земетресение с магнитуд 5.1 по Рихтер. От земетресението са загинали двама души.

Германската агенция "DPA" пък съобщи, че в Италия, източно от Кунео, пред очите на стотици туристи планина е погълнала езеро. Земята се е разтворила и е погълнала водата и дърветата по брега, твърди агенцията, позовавайки се на очевидец. Общо езерото е съдържало 1200 кубически метра вода. Според италианските учени обаче, случилото се няма връзка със слънчевото затъмнение, а причината е в карстовия характер на местността и в многобройните планински пещери там.

В Япония в 11.28 часа българско време е било регистрирано земетресение с магнитуд 4.2 по скалата на Рихтер. Трусът е усетен най-силно в столицата Токио. Той е бил много силен, но до момента няма информация за разрушения и жертви.

Серия земни трусове разтърсиха днес острови в средиземно море. До момента се съобщава за 1 убит и 16 ранени.

В Кипър местни сеизмолози съобщават за трусове със сила 4.2 и 5.8 по скалата на Рихтер. Последвали са и по-слаби трусове с магнитуд от 2.5 до 4.4 по Рихтер. Според кипърската полиция, 26 души са леко ранени по време на по-силния трусен.

Трусове днес бяха регистрирани и в Ливан, няколко часа преди луната да закрие слънцето.