Сърбинът Славолюб Муслин ще подпише договор с Левски за 1,5 години обяви в-к “7 дни спорт”. 49-годишният сърбин пристига в България в петък, а на следващия ден ще гледа мача със Спартак (Пл). Муслин почва работа в неделя. Ето и интервюто на Славолюб Муслин с вестник “7 дни спорт”.

- Господин Муслин, търся ви от България, аз съм журналист. Предполагам, че знаете за какво ще ви питам.

- Сигурно за Левски.

- Да, разбира се. Вчера (б. р. - в понеделник) управата на българския шампион Левски реши да освободи немския треньор Рюдигер Абрамчик. Информацията е, че вие ще поемете отбора от лятото.

- Защо от лятото? Почвам още в неделя. Тогава трябва да водя тренировката на тима. Пристигам в България в петък вечерта, за да гледам съботния мач от вашето първенство срещу Спартак от Плевен.

- Значи вече сте подписали договор.

- За година и половина. През трите месеца до края на първенството на България задачата ми е Левски отново да стане шампион на България. После естествено голямата цел е Шампионската лига. Трябва да направим един добър отбор, един добър екип, който да остави следа в европейския футбол.

- Поставихте ли някакви условия по договора?

- Няма условия. Говорих с господин Чорни в Израел и се разбрахме. Всичко е ясно. Аз му вярвам безпределно. Веднага ми стана ясно колко средства е вложил той в Левски и какво иска от този отбор.

- Защо се съгласихте да станете треньор на Левски?

- Вижте, Левски в България е това, което е Цървена звезда за Югославия - символ на футбола на една нация. Велик отбор, с големи традиции. Плюс това за Левски са ми говорили Люпко Петрович, който беше треньор на този отбор, Чедо Джуинджевич, той също беше в България, Жарето Оларевич, сега начело на Славия.

- Защо напуснахте Звезда, след като постигнахте за кратко време толкова много?

- Финансовото състояние на Звезда просто не е добро. За да се издържа, клубът непрекъснато продава най-добрите си футболисти. Настанаха тежки времена. А и положението в Югославия не е добро, за да може да е добре и футболът. Това е.

- Ще вземете ли някой играч от Цървена звезда в Левски?

- Може би да. Но в тези три месеца до лятото просто може да дойде всеки и може да си отиде всеки. Големият отбор ще го правим за Шампионската лига. Тогава ще има кардинални решения за селекцията.

- Миодраг Пантелич, който сега е на Герена, беше при вас в Цървена звезда.

- Да, вече разговаряхме с него.

- Той ще остане ли при вас?

- Не знам, всичко опира до неговото желание. По принцип няма проблеми да остане. Той е един отличен халф.

- Имахте възможност да гледате Левски в два мача - с Беласица и в дербито с ЦСКА. Какви са впечатленията ви?

- Има класа, има хляб в този отбор. Но аз още не познавам всички футболисти. Не само като качества, но и като хора. Това е важно за моята работа.

- Имате богат френски опит.

- Да, работил съм с футболисти като Жинола, Зидан, Лизаразу, Дюгари... Все пак направихме много с Бордо. Тръгнахме от Интертото и стигнахме финал за Купата на УЕФА срещу Байерн през 1996. Спомням си, че тогава в Байер игра Емо Костадинов. Даже ни вкара гол в един от мачовете.

- Благодаря ви и ви желая успех.

- И аз благодаря.

Визитката на Муслин.