Светият отец каза, че той никога не е вярвал в т.нар българска връзка, защото винаги е изпитвал дълбоко уважение и респект към българския народ. Пред “news.bg” президентът Първанов заяви, че ще запомни за цял живот оценката на Йоан Павел Втори и Ватикана по отношение на атентата - че това е инсинуация и една голяма несправедливост към българския народ. Това трябва да го знаят всички българи и не само те, подчерта Първанов.

С малко закъснение започна срещата на папа Йоан Павел с президента Георги Първанов.

В съвместно изявление Президентът поздрави Негово Светейшество и изрази своето дълбоко възхищение към Светия отец за активната му роля в борбата за мир и за диалог и разбирателството между религиите и хората.

И двамата в съвместното си изявление осъдиха расизма, ксенофобията и етническата нетърпимост, като призоваха към активни мерки срещу тероризма, организираната престъпност, незаконният трафик на наркотици и хора, детската порнография и експлоатацията на детския труд.

И двамата размениха мнение по въпросите на европейския мир, сигурност и сътрудничество. Всяка европейска страна трябва да работи за изграждане на общия европейски дом. Светият отец изрази подкрепа на усилията на страната ни да стане пълноправен член на Европейския съюз, да даде своя принос с историята си, културата си, които до голяма степен са изковани от християнството.

И двамата изразиха дълбокото си безпокойство от продължаващото насилие в района на Близкия Изток.

Подчертано беше и от двете страни, че незабавно трябва да се сложи край на това насилие и Израелско-палестинските преговори да бъдат възобновени спешно.

Както “news.bg” предположи преди време, по време на срещата си с президента на Република България Георги Първанов, Негово Светейшество Папа Йоан Павел Втори получи от държавния глава официален подарък скулптурна иконна композиция "Свети Седмочисленици". Композицията представлява "Свети Седмочисленици" - братята Св. Кирил и Св. Методий и учениците им Св. Климент, Св. Наум, Св. Сава, Св. Ангеларий и Св. Горазд.

Те са изобразени в цял ръст, в колонадата на външната галерия (притвора) на кръгъл християнски храм с квадратна камбанария. Кубето на камбанарията е увенчано с християнски кръст. В центъра на композицията са фигурите на Св. Кирил и Св. Методий.

Такава е била и Кръглата "Златна църква" във Велики Преслав, изграденa по инициатива на Цар Симеон Велики.

Фигурите на Свети Седмочисленици, нимбовете им, богослужебните им облекла, колоните и арките на притвора, храма, камбанарията с кръста са изобразени по строгите канони на раннохристиянската иконна пластика върху слонова кост-диптихи и триптихи от ІХ - Х в.

Скулптурната композиция "Свети Седмочисленици" е изработена от Асен Хаджикостов и Тошко Маринов от Стара Загора.

Кръглият пиедестал е изработен от висококачествено орехово дърво. Върху лицевата страна на пиедестала е монтирана бронзова плоча с посветителен надпис на български език.

От своя страна Н.Св. Папа Йоан Павел II подари на президента Първанов мозайка на Мадоната с Младенеца, специално изработена за българския държавен глава, на която на латински е изписано "Salus populi romani" - спасението на римляните.