На откритото заседание на Съвета за сигурност на ООН за обсъждане на положението в Ангола, изказване направи ръководителят на Постоянното представителство на България при ООН Владимир Сотиров. Българският представител изложи позициите на страната ни по наскоро публикувания заключителен доклад на Механизма за мониторинг на изпълнението на санкциите срещу УНИТА. Това съобщиха от Службата на говорителя на Министерството на външните работи. Отбелязани бяха несъмнените усилия да се представи обективен, всеобхватен и аргументиран документ. Като положителен елемент от подхода на експертите бе отчетено доброто взаимодействие и сътрудничество с всички заинтересовани страни, включително българската.

В изказването на г-н Сотиров беше изразено задоволството от общата положителна оценка, съдържаща се в доклада за изпълнението на наложените от Съвета за сигурност санкции от съответните български власти, в т.ч. санкциите срещу УНИТА. Високо беше оценено признанието на експертите, че действащата в България система за експортен контрол върху външнотърговските сделки с оръжие функционира в съответствие с международните норми и принципи, прилагани в рамките на Васенарското споразумение и Европейския съюз.

Владимир Сотиров представи и мерките на правителството за по-нататъшно усъвършенстване на нормативната база в областта на контрола върху оръжейните сделки.

В изказването беше цитирано и изразеното по различни поводи мнение от председателя на Механизма посланик Х. Ларайн относно пълното и всестранно съдействие, оказано от българската страна на експертите при изпълнението на мандата им.