Рекордът на Стефка Костадинова няма да бъде анулиран. Това реши на свое заседание Международната асоциация на лекоатлетическите федерации (IAAF), която днес отказа да заличи всички поставените до момента световни върхови постижения.

"Ако всички световни постижения бъдат анулирани, това ще се отрази и на онези атлети, които не са взимали допинг. Те не само ще загубят мястото си в историята на леката атлетика, но и върху тях ще легне сянката на съмнението, че не са постигнали по честен начин успехите си", подчертават от международната организация.

Вземете и рекорда. И я хвърлете на кладата

Вземете и рекорда. И я хвърлете на кладата

Сега трън в очите останаха Стефка Костадинова и няколко динозаври от времето на Студената война.

Така великото постижение на Стефка Костадинова от 30 август 1987 година на Световното първенство в Рим - 209 сантиметра, остава в историята. До днес, вече почти 30 години, рекордът на примата на българската атлетика не може да бъде подобрен.

В първите дни на новата година президентът на Асоциацията на спортните журналисти Джани Мерло поиска всички световни рекорди да бъдат анулирани заради случаите с хванати спортисти с допинг.

От IAAF са категорични, че няма как да се стигне до подобна драстична стъпка, но се отнасят с разбиране към проблема.

Стефка Костадинова: Предложението за анулиране на рекордите в атлетиката е несериозно и погрешно

Стефка Костадинова: Предложението за анулиране на рекордите в атлетиката е несериозно и погрешно

"Засилените напоследък мерки срещу употребата на допинг не се основание да се зачеркне всичко случило се досега в историята"

"Наясно сме, че преди години може да е имало атлети, които не са постигнали своите рекорди по легитимен начин, но не бива да се наказват атлети, които никога не са употребявали допинг и са постигнали успехите си с усилен труд и много отдаденост", съобщиха от IAAF в писмо до Асоциацията на спортните журналисти.