"През следващите месеци Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР) ще предостави общо 2150 електронни подписа на всички административни структури в страната" - заяви министър Николай Василев на среща с областните управители и управителния съвет на НСОРБ, която се проведе днес в Несебър.

На срещата представителите на регионалната и местната власт обсъдиха предстоящите промени в законодателството, което касае електронното управление и организацията на административното обслужване, съобщиха от IDG.BG.

Министър Николай Василев каза още, че през септември ще започне вторият етап от обученията по информационни технологии за служителите в администрацията, в който ще се включат още 10000 души и така общо за годината ИТ курсовете ще преминат над 20 хил. служители.

Министър Василев припомни, че поради големия интерес и благодарение на икономии в бюджета на МДААР допълнително ще бъдат обучени 5000 служители по английски език, с което техният брой ще стане общо 12000 за тази година.

На срещата министър Василев благодари на кметовете и областните управители за доброто партньорство и допълни, че след влизането на страната ни в Европейския съюз все повече ще се засилва ролята на местната власт, защото кметовете и общинските администрации за най-близко до хората и техните реални проблеми.

Той акцентира и върху важността на изграждането и развитието на електронното правителство като средство за улесняване на работата на администрацията. Електронното управление ще намали пречките пред бизнеса и като цяло ще подобри инвестиционния климат в страната.