Националната администрация за безопасност на движението в САЩ (NHTSA) обяви, че в рамките на един месец ще утвърди окончателно новият универсален формат на запис в „черната кутия" на автомобила, съобщават от Automediapro.

Тези устройства се наричат Event Data Recorder (EDR) и понастоящем са монтирани в 90% от новите автомибили в САЩ. Проблемът е, че различните фирми използват различни стандарти на запис на данните, което усложнява разшифроването на записа от независими експерти.

Наред със системата за запис проблем е и различният набор от данни, които се записват от „черната кутия" на автомобила. Някои от фирмите подсигуряват запис само на скорстта на движение и режима на работа на предпазните въздушни възглавници. Други правят по-сложен запис на данни, включително и това, под какъв ъгъл са били колелата на автомобила при удара, степента на употреба на спирачната система и редица други информации.

Според специалистите въвеждането на единен страндарт за записваната информация и за устройствата EDR ще струва почти 8 милиона долара. NHTSA трябва да реши не само чисто технически въпроси при стандартизирането на устройствата и данните, които те ще записват и пазят. Проблем за американското общество се явява опасността от излишна намеса в личния живот на автомобилистите, срещу която възразяват редица граждански организации.