Новото Audi S8 поставя нови мащаби в своя сегмент. Спортът е качество, което е заложено в гените на всички модели на Audi, съобщават от Автопрес 2001.

При S-моделите спортното усещане е комбинирано с комфорт, естетика, елегантност и безкомпромисно качество. Audi S8, конструирано в крак с най-новите постижения в техниката, обединява всички тези качества с голяма страст и увереност. Автомобилът е наличен и в нашата страна на цена от 209 333 лева с ДДС.

За първи път в своята история Audi пуска 10-цилиндров двигател в движещ по обикновени пътища автомобил. V10-агрегатът използва ноу-хау-то на супер-спортния автомобил Lamborghini Gallardo, но е изцяло наново разработен в много от областите - една от най-важните му иновации е директното бензиново впръскване FSI.

Моторът на S8-Motor е с обем 5.204 куб.см. От него двигателят произвежда мощност 450 к.с. при 7 000/мин и 540 Нм въртящ момент. 90 процента от тази мощност са на разположение още от 2 300/мин. С това луксозната лимузина на Audi постига динамичните характеристики на спортен автомобил. Audi S8 спринтира за 5,1 секунди до 100 км/ч, като безпроблемно достига максимална скорост от 250 км/ч (електронно ограничена).

Предавателната кутия на S8 е 6-степенна tiptronic. Крайното предавателно отношение на автоматичната трансмисия е по-късо, отколкото при A8, а е подобрено управлението й на по-динамична смяна на предавките. Типично за Audi, новото S8 разгръща мощта си с постоянно задвижване 4х4 quattro.

В новото поколение с асиметрично-динамично разпределение на моментите то придава още по-голяма пъргавост на динамичния характер на луксозната лимузина. Централен среден диференциал разпределя силите в съотношение 40% към предната ос и 60% към задната - това леко ориентирано към задницата изпълнение осигурява особено динамично маневриране.